Свободните офиси в София достигнаха рекорден връх от близо 18%


Свободните офиси в София достигнаха рекорден връх от близо 18%
Снимка: iStock

3112

Свободните площи в офиси клас A и Б в София през второто тримесечие на 2022 г. са се увеличили с около 50 000 кв. м спрямо предходните 3 месеца и възлизат на 435 000 кв. м. и достигат връх на обема на свободни офиси в историята на пазара в София. От тях 38% са разположени на бул. "Цариградско шосе", показват данни на консултантската компания MBL. В резултат на увеличението общият процент на незаетите офис площи в столицата в края на тримесечието е 17,8%. Важните моменти при избор на офис в София според местоположението

В идеалния и широк център на града увеличението на свободните площи е с под 1%, докато свободните офиси в районите извън центъра са се увеличили с 1,6%, спрямо предното тримесечие.

Общият обем на съществуващите офис площи в София е 2,453 млн. кв. метра към края на второто тримесечие, като 70% от тях са извън центъра на града. По продължението на бул. "Цариградско шосе" се намира около 1/5 от целия офис фонд, следван от бизнес зоните около бул. "Александър Малинов" и югоизточната част на Околовръстен път. Пазарът на офиси у нас ще се разраства и в следващите години

Нововъведените в експлоатация офис площи за тримесечието са 44 000 кв. метра, повечето от които представляват офиси клас А в най-горещата бизнес зона към момента – кв. "Хладилника", или сгради, замразени във времето и получили разрешение за ползване в последното тримесечие.

Много инвеститори са предпазливи към развитието на нови офис проекти. Въпреки това към края на първото тримесечие на 2022 г. около 203 000 кв. метра офис площи са в процес на изграждане и още 230 000 кв. метра се очаква скоро да стартират. Най-голяма част от строителната дейност е в популярните бизнес райони, като бул. "Цариградско шосе" и кв. "Хладилника". Засилено търсене на споделени офиси в София

Наличните офис площи, които се предлагат активно на пазара в съществуващи офис сгради и в сгради в процес на изграждане, възлизат на приблизително 525 000 кв. м, като нарастват с 13 000 кв. м спрямо предното тримесечие.

Пазарът на бизнес имоти в София регистрира отрицателно нетно усвояване за второ поредно тримесечие. Това означава, че повече площи се освобождават, отколкото се заемат, посочват от MBL. Въпреки това пазарът е активен, тъй като основните играчи във водещи индустрии се завръщат в офиса, въпреки сътресенията на пазара от пандемията, политическите конфликти или високата инфлация. Все повече наематели предпочитат офиси от клас А и изоставят тези от клас Б, заради което нетното усвояване за площи клас А е положително и възлиза на 21 000 кв. м.

За последното тримесечие сключените сделки са за 28 000 кв. метра, така новонаетите площи отбелязват увеличение спрямо началото на 2022 г. и запазват сходни нива на годишна база.

Офертните наемни нива за офис площи клас А, с малки изключения, са в диапазона от 12,5 – 15,5 евро на кв. метър, а наемите за клас Б са между 8 и 10,5 евро на кв. м. През второто тримесечие на 2022 г. средните наеми за офис площи клас А са се увеличили с между 3% и 8% заради високата инфлация и спекулативно търсените наеми на няколко офис проекта, които са в процес на изграждане и няма гаранция, че ще има сделка на търсената цена. Наемите в клас Б остават сравнително същите заради по-слаб интерес към тях. От консултантската компания очакват спад на развитието на спекулативни офис проекти, планирани за тази година заради увеличените разходи за строителство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Една по-добра и модерна офис среда

С какво вреди работата в офис?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички