Застаряването на населението е пагубно за кредитните рейтинги на държавите


Застаряването на населението е пагубно за кредитните рейтинги на държавите
Снимка: iStock

1285

Застаряването на населението засяга публичните финанси по цял свят. Рейтингови агенции предупреждават, че неотдавнашните повишения на лихвените проценти са увеличили въздействието върху по-високите пенсии и разходите за здравеопазване.

Лихвените проценти се увеличават в отговор на 40-годишния връх на инфлацията. Водещите рейтингови агенции Moody's, S&P и Fitch предупреждават, че влошаващата се демография удря кредитните рейтинги на правителствата, пише Financial Times.

Те посочват, че без мащабни реформи следва спад на рейтингите, което заплашва да създаде порочен кръг от по-висока фискална тежест и нарастващи разходи по заемите на страните.

„В миналото демографията беше средносрочно до дългосрочно съображение. Бъдещето вече настъпи и удря по суверенните кредитни портфейли“, посочва Дитмар Хорнунг, асоцииран управляващ директор в Moody’s Investors Services.

Федералният резерв на САЩ, ЕЦБ и Централната банка на Англия повишиха лихвените проценти този месец до най-високите си нива от финансовата криза насам, което увеличи разходите на правителствата за обслужване на дълга.

„Проблемът с демографията става все по-неотложен“, смята Едуард Паркър, глобален ръководител изследвания за суверенни и наднационални дружества във Fitch. Агенцията понижи кредитния рейтинг на Франция миналия месец и предупреди, че програмата за реформи на президента Макрон може да спре.

„Добре сме запознати с неблагоприятните ефекти в много страни и те се увеличават“, допълва Паркър.

Според рейтинговите агенции покачването на разходите по заемите усложнява както въздействието върху растежа предвид промените в населението в трудоспособна възраст и удря тежко публичните финанси заради нарастващите сметки за здравеопазване и пенсии.

Това се отразява на перспективите пред дълга на ЕС. Според ЕК делът на населението над 65 години ще нарасне от 20% сега до 30% до 2050 г. Сходна е ситуацията в САЩ и Япония.

Марко Мрсник, водещ суверенен анализатор в S&P Global Ratings, казва, че според стрес тест на S&P ръст с 1 пр. п. на разходите по заемите би увеличило съотношението дълг към брутен вътрешен продукт на Япония, Италия, Обединеното кралство и САЩ с около 40-60 пр. п. до 2060 г. „Това е голямо увеличение и предполага реформи, които или да се справят с натиска на застаряващото население, или да се проведат други фискални промени, за да стане държавният дълг по-устойчив“, допълва той. Коя е единствената страна, която може да загуби инвестиционния си рейтинг?

S&P заяви през януари, че рейтингите на приблизително половината от най-големите икономики в света ще бъдат понижени до лоши до 2060 г. спрямо сегашното ниво, ако не се вземат мерки за облекчаване на разходите, свързани със застаряващото население. Изчислено е, че при липса на реформи във фискалните политики, свързани със застаряването, средностатистическа държава ще има дефицит от 9,1% от БВП до 2060 г., огромно увеличение от 2,4% през 2025 г.

S&P също така прогнозира, че разходите за пенсии ще нараснат средно с 4,5 пр. п. от БВП до 2060 г., но ще има големи различия при отделните страни. Според рейтинговата агенция между 2022 г. и 2060 г. тези за здравеопазване ще се увеличат с 2,7 пр. п. от БВП за средностатистическа държава.

„Колкото по-дълго правителствата отлагат действията, толкова по-болезнени мерки ще трябва да предприемат след това“, смята Паркър от Fitch.

Републиканците в САЩ призовават Конгреса да намали разходите и да проведе структурна бюджетна реформа в напрегнатата конфронтация за тавана на дълга на САЩ.

Според анализаторите в световен мащаб страните от Централна и Южна Европа имат едни от най-лошите демографски профили. Германия се посочва като страна с много големи проблеми, чието население застарява с едни от най-бързите темпове в света. В бележка на Moody's тази година се казва, че напрежението на германския пазар на труда е „вече видимо“ и добавя, че „потенциалният растеж ще отслабне още следващата година без реформи“.

Рейтинговите агенции алармират и за структурния дефицит на пенсионната система в Испания, където правителството наскоро възстанови пряката връзка между плащанията и инфлацията.

Агенциите хвалят обаче Гърция, която реформира пенсионната си система след дълговата криза. В проучване на S&P, което обхваща 81 държави, тя е единствената страна, в която се очаква разходите, свързани с възрастта, да намалеят до 2060 г. Кредитният рейтинг на Гърция се подобрява

Водещите азиатски икономики Южна Корея, Тайван и Китай също са с влошени демографски профили.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рейтингова агенция каза ще приемем ли еврото от 2025 г.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички