Moody's: Италия е единствената страна, застрашена да загуби инвестиционния си рейтинг


Moody's: Италия е единствената страна, застрашена да загуби инвестиционния си рейтинг
Снимка: iStock/Guliver

2359

Италия е единствената страна, следена от рейтинговата агенция Moody’s Investors Service, която може да загуби инвестиционния си рейтинг, обяви компанията, цитирана от Bloomberg.

В допитване как страните са се справили с понижаване на рейтинга им до неинвестиционен през последните 30 години третата по големина икономика в еврозоната се е очертала като сериозен кандидат за подобна корекция на статута. Moody’s не коментира вероятността това да се случи.

„В момента Италия е единствената страна с рейтинг ВВВ с негативна перспектива. Вялият растеж и по-високите разходи за финансиране може да отслабят още фискалната позиция на Италия“, смятат анализаторите, сред които Келвин Далримпъл и Скот Филипс.

Коментарите им са напомняне за това как възходът на Италия на облигационните пазари тази година може да излезе от релси. По-високата доходност по 10-годишните италиански държавни ценни книжа спрямо по-сигурните германски облигации е в тесен диапазон през последния месец и досега достига 187 б. п. спрямо 250 б. п. в края на 2022 г. Спредът почти не беше променен във вторник.

Ралито напоследък идва от по-спокоен период в политиката, италианското правителство заяви цел за фискална предпазливост. Макар че инструментът за изкупуване на облигации никога не е бил използван, ЕЦБ предлага голяма подкрепа на периферни страни след обявяването ѝ в средата на 2022 г., а инвеститорите очакват банката да се намеси при голям пазарен натиск.

Moody’s, чиято следваща кредитна оценка за Италия ще излезе на 19 май, я оцени с ВВВ, степен над неинвестиционния рейтинг. Перспективата е негативна от август, много песимистична оценка за страната с нестабилно коалиционно правителство начело с премиера Джорджа Мелони встъпил в длъжност преди почти 6 месеца.

За сметка на това миналата седмица S&P Global Ratings потвърди оценката си за Италия – с едно ниво по-висока – ВВВ със стабилна перспектива. Fitch Ratings има сходна позиция и ще публикува следващата си оценка на 12 май.

„Макроикономическите перспективи пред Италия за 2023-2024 г. не изглеждат така мрачни, както се очакваше първоначално, а Мелони досега избягва силна конфронтация с ЕС“, каза Евелин Гомес-Лиехти, стратег в компанията Mizuho International.

Според анализаторите на Moody’s Италия е изправена пред „повишени рискове“ около прилагането на много важни реформи, целящи съживяването на потенциала за растеж, като посочва мерки като усвояването на средствата от Европейския възстановителен фонд.

Евентуално понижаване на рейтинга до неинвестиционен ще се отрази на националната гордост и ще тласне страната на непозната територия с оценка, която прави облигациите ѝ не така привлекателни за инвеститорите. Този ход няма да засегне участието ѝ в програмите за изкупуване на облигации на ЕЦБ – държавният дълг е приемлив, докато поне една от четирите основни рейтингови агенции оценява Италия с инвестиционен рейтинг.

Дясната коалиция на Мелони внимава да не разклаща лодката. Тя представи неотдавна бюджет, предвиждащ ново намаляване на дефицита и на дълга, заедно с планове да продължи да инвестира в икономиката. Ходът беше приветстван от анализаторите.

Но дългът на Италия надхвърля 140% от БВП, а ръстът остава вял. Над перспективите е и завишеното внимание към затрудненията на страната да разпредели и вложи средства от Възстановителния фонд на ЕС. Тя може да не завърши някои проекти, нужни за разблокирането на парите, до крайния срок 2026 г.

От Moody’s посочват, че общо 28 страни са загубили инвестиционния си рейтинг от 1995 г. От тях само 12 са успели да си го върнат, а времето за това е варирало от 3 до 14 години и процесът е включвал „големи трансформации“, включително институционални подобрения и по-силни държавни финанси.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

S&P свали кредитния рейтинг на Русия до CCC-

Moody's очаква още по-нисък икономически растеж в САЩ и Европа

Moody's преразглежда кредитния рейтинг на шест американски банки, понижи оценката на Signature Bank до ниво джънк

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички