Fitch изрази съмнение, че България ще постигне целта си за влизане в еврозоната


 Fitch изрази съмнение, че България ще постигне целта си за влизане в еврозоната
Снимка: Getty Images

2320

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings се съмнява, че България ще постигне новата си цел за влизане в еврозоната - 1 януари 2025 г.

"Предвид значителната несигурност относно траекторията на инфлацията, остава под въпрос дали България ще изпълни критерия за ценова стабилност в средата на 2024 г. (ключовата дата за приемане на еврото през 2025 г.)", се казва в съобщението, в което иначе потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB' с положителна перспектива.

Още: Ще приемем ли еврото на 1 януари 2025 г.?

"Въпреки че хармонизираната инфлация при потребителските цени (HICP) в България започна да намалява през последните месеци, тя остава значително над процента на трите най-добре представящи се държави-членки на ЕС, а България в момента не покрива критерия за ценова стабилност", се казва още в него.

Fitch Ratings прогнозира средна инфлация от 9.6% през 2023 г. (спрямо текущата средна медианна стойност от от 6,4% за рейтинг "BBB"), което ще бъде спад от 13% през 2022 г. "Въпреки че по-ниските глобални цени на суровините и силните базови ефекти трябва да намалят общата инфлация през тази година стабилното вътрешно търсене ще поддържа основния натиск висок, което ще доведе до средна инфлация от 4% през 2024 г. Нашата прогноза за инфлацията остава обект на значителна несигурност, произтичаща главно от потенциала продължителност на ефектите от втори кръг", посочват от агенцията. 

"Липса на напредък в присъединяването към еврозоната поради постоянна политическа нестабилност или неуспех в отговарящи на критерии за конвергенция", както и "По-ниски средносрочни перспективи за растеж, дължащи се например на голям неблагоприятен макроикономически шок или инфлация задържала се на високи нива" са двата фактора, които може отделно или заедно да доведат до понижаване рейтинга на България, предупреждават от Fitch.

Агенцията все пак обяснява, че положителна перспектива в най-новата ѝ оценка "отразява перспективите за приемане на еврото, което би довело до по-нататъшно подобряване на външни показатели. Въпреки поредицата от неубедителни предсрочни избори през последните две години, Fitch вярва, че ключовите политически партии остават ангажирани с приемането на еврото. "Смятаме, че необходимите законодателни промени трябва да бъдат приети след политическите околната среда се стабилизира, като рисковете около графика за влизане в еврозоната са свързани главно с изпълнението на критерия за ценова стабилност", пишат от Fitch.

Второто важно предупреждение е забавянето на изпълнението на реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, посочено като "основният негативен рисков фактор" за ръста на икономиката, която ще забави темпото си тази година.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички