Ще смени ли Индия своето име?


Ще смени ли Индия своето име?
Снимка: iStock

12702

Докато Индия се подготвя да бъде домакин на срещата на върха на Г-20 тази седмица, правителството на министър-председателя Нарендра Моди изпадна в недоумение, след като в официална покана, изпратена от името на президента, беше използвано различно име на страната – Бхарат.

В поканата за вечеря, изпратена на 5 септември до гостуващите лидери на страните от Г-20, Дропади Мурму е подписан като „президент на Бхарат“ вместо като „президент на Индия“, обяви New York Times.

Това беше приветствано от много хиндуистки националистически лидери от управляващата партия „Бхаратия Джаната“ на Моди, които заявиха, че то представлява отхвърляне на колониалното наследство на страната.

Но опозиционните групи поставиха под въпрос мотивацията и времето за използване на „Бхарат“, което се харесва на хиндуистката националистическа база на министър-председателя.

Нямаше незабавни коментари от Моди, които да подсказват, че ще предприеме стъпки за официална промяна на името на страната. Но индийските медии обявиха на 6 септември, че неговата партия може да предложи промяната на предстояща сесия на федералния парламент.

Склонността на премиера към внезапни политически ходове, целящи да развълнуват поддръжниците му, включително внезапната забрана на най-големите банкноти в страната, го направи по-популярен сред съмишлениците му.

Думата „Бхарат“ има санскритски произход и е официалното име на нацията на хинди, но при комуникацията на английски език с други държави се използва Индия. В Конституцията на страната името се използва само веднъж – „Индия, т.е. Бхарат, е съюз на държавите“, гласи член 1.

„Индия, това е Бхарат. Има го записано в Конституцията. Приканвам всички да я прочетат“, заяви пред информационна агенция Субрахманям Джайшанкар, министър на външните работи на Индия. В Конституцията обаче номиналният ръководител на страната се нарича президент на Индия.

Спорът за поканата възникна няколко дни след като Мохан Бхагват, ръководител на Раштрийа Сваямсевак Сангх, организация със силно влияние върху индуистката десница в Индия, заяви, че хората трябва да използват името „Бхарат“ вместо Индия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай

Лукът поскъпва сериозно: Износител №1 налага износна такса върху местното производство

Индия - победителят в космическата надпревара, покорил Южния полюс на Луната

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички