Лукът поскъпва сериозно? Индия наложи 40% износна такса върху зеленчука


Лукът поскъпва сериозно? Индия наложи 40% износна такса върху зеленчука
Снимка: iStock

3656

Лукът може да поскъпне сериозно на световните пазари, след като Индия обяви, че налага 40% износна такса върху зеленчука заради повишаването на цената му на вътрешния пазар, предаде CNBC.

Новият данък беше обявен в събота с цел осигуряване на наличност на вътрешния пазар и охлаждане на инфлацията. Той влиза в сила незабавно и засега ще бъде в сила до 31 декември, според министерството на финансите.

Цените на дребно на лука в Индия са нараснали с около 20% на годишна база, достигайки средно около 30,72 индийски рупии (37 цента) за кг на 19 август, спрямо 20,44 рупии през същия период на 2022 г., сочат данни на индийското министерство по въпросите на потребителите.

„Големите валежи през юли в ключови производствени региони на щатите Махаращра и Карнатака навредиха на реколтата от лук“, заяви Пушан Шарма, директор изследвания в CRISIL Market Intelligence and Analytics. Според индийската метеорологична служба няколко региона в Индия са били тежко засегнати от валежи през юли.

Междувременно данните за инфлацията в Индия за юли достигнаха 15-месечен връх от 7,44% спрямо 2022 г., което до голяма степен се дължи на скока на храните. През април цените на лука са спаднали с 32,2% на годишна база заради свръхпредлагането в резултат на ранното узряване на реколтата, според доклад на Mintec, публикуван през април.

Но южноазиатската нация продължава да се бори с високите цени на зеленчуците, плодовете и зърнените храни. Преди това цените на доматите в Индия скочиха с над 300% заради лошото време. През юли правителството на Индия също забрани износа на бял ориз без басмати в опит да осигури достатъчни вътрешни доставки.

„Правителството би искало да овладее цените и да осигури достатъчна наличност на вътрешния пазар. Късното начало на мусоните също повлия на текущата реколта от лук“, заяви Самаренду Моханти, азиатски регионален директор на селскостопанската фирма International Potato Center.

По думите му Бангладеш, Малайзия, Шри Ланка и части от Близкия изток внасят лук от Индия и новата такса ще увеличи цените за тези страни.

Индия е най-големият износител на лук в света и допринася за над 12% от световната търговия с този зеленчук, сочат данните на КРИСИЛ.

Според Шарма обаче покачването на цените ще бъде краткотрайно – до октомври, когато се очаква повече лук да излезе на пазара.

Лукът е основна храна в Индия и се използва в много традиционни южноазиатски ястия. Заедно с доматите и картофите, трите зеленчука са основна част от потребителската кошница на страната. През 2019 г. Индия забрани износа на лук след намалена реколта поради прекомерни валежи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на ориза нараснаха до близо 12-годишен връх

Производител №1 ограничава основна храна за над 50% от населението в света

Поредна световна верига за бързо хранене премахва доматите от менюто си

Защо индийците се отказаха от доматите?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички