Цените на ориза нараснаха до близо 12-годишен връх


Цените на ориза нараснаха до близо 12-годишен връх
Снимка: iStock

2504

Цените на ориза нараснаха до най-високото си ниво от близо 12 години насам след като Индия наложи забрана за износ на основната култура, а метеорологичните условия застрашават да повлияят негативно на реколтата, посочват от агенцията по храните на ООН.

Индексът на ООН, който измерва цената на ориза (Food and Agriculture Organization All Rice Price Index) е нараснало през юли с 2.8% до ниво от 129.7 пункта, предава CNBC.

Равнището е скочило с 19.7% спрямо същия период на миналата година, като номиналната му стойност е най-висока от 2011 година, сочат данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Най-рязкото покачване на цените се наблюдава в Тайланд.

„Притеснения относно потенциалното влияние на El Nino върху продукцията в някои доставчици осигурява допълнителна подкрепа за цените, както и предизвиканите от дъжд прекъсвания и променливост на качеството в текущата лятно-есенна реколта във Виетнам”, посочва организацията в доклад.

El Nino е климатичен феномен, характеризиращ се с екстремни температури и метеорологични условия, които могат да нанасят щети на живота на хората и техния поминък.

Индия, която е най-големият износител на ориз в света, забрани износа на бял ориз (без басмати) на 20 юли тази година, тъй като правителството се опитва да овладее покачващите се цени на храните на местния си пазар, чрез осигуряването на достатъчно наличности „на разумни цени”.

Индия оформя над 40% от глобалната търговия с ориз. Дори и да засяга само част от общите доставки на индийски ориз, ФАО отбеляза, че ограничението на износа „поражда значителни опасения за продоволствената сигурност за голяма част от световното население“.

Цените на ориза се движат на ниво, невиждано от десетилетие, като фючърсите върху цените на необработения ориз последно се търгуваха срещу 16.02 долара за квинтал (cwt).

А тези цени може да нараснат дори повече.

„Най-вероятно ще видим по-висок индекс за цената на ориза на ФАО през август спрямо юли 2023 година”, казва Оскар Тякра, старши анализатор в Rabobank.

Той добавя, че забраната за износ на индийски бял ориз идва в момент на ниски наличности в основни доставчици на ориз по света, особено в Азия.

Цените могат да нараснат допълнително, ако други страни решат да последват примера и да наложат собствени ограничения в износа.

„Цените могат да станат дори много по-високи, ако страните вносителки се опитат да натрупат ориз за вътрешна хранителна сигурност, а страните износителки наложат ограничения за износ.”, казва Самаренду Моханти, регионален директор за Азия в International Potato Center.

El Nino може допълнително да увеличи риска за глобалната продукция в други основни производители на ориз в Азия като Тайланд, Пакистан и Виетнам.

„През следващите няколко месеца, посоката на световните цени на ориза ще бъде определена от влиянието на El Nino”, казва Тякра.

Оризът е уязвима култура, като според проучвания, събития като El Nino могат да окажат сериозен спад в реколтата.

Освен всичко друго, ситуацията може да се вложи допълнително и поради събития в Тайланд – вторият най-голям износител на ориз. Земеделците в страната понастоящем са окуражавани да засаждат по-малко ориз в опит да се пести вода в резултат на слабите валежи.

Нова трудност пред пазарите на ориз: Тайланд насърчава фермерите да засаждат по-малко

След свиването на износа от Индия: Цените на ориза достигнаха 3-годишен връх

Цените на основна храна могат да скочат дори още повече заради решение на най-големия износител в този сектор

Индия обмисля да ограничи основна храна за половината от световното население

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички