Имотният пазар на третата най-голяма икономика в света изживява „златен период”


Имотният пазар на третата най-голяма икономика в света изживява „златен период”
Снимка: iStock

3091

Чуждите инвестиции в сектора на недвижимите имоти в Япония процъфтяват през изминалата година, подкрепени от слабата японска йена, тъй като централната банка на страната продължава да поддържа своята свръхразхлабена парична политика.

„Това е златен период на недвижимите имоти в Япония“, заяви Хенри Чин, ръководител на отдела за азиатско-тихоокеански изследвания в Global Commercial Real Estate Services (CBRE) за CNBC.

„Япония се възползва от силно разхлабената си парична политика, докато глобалните икономики са в цикъл на затягане“, уточни той, цитирайки нивото на прозрачност и „силните основи“ в сектора на търговията на дребно и многофамилните жилища като ключов фактор. Многофамилните имоти представляват сгради или комплекси, с повече от една жилищна единица за отдаване под наем, за разлика от еднофамилните – само с едно пространство.

ОЩЕ: Още една голяма централна банка остави лихвите без промяна

„Стимулирането на търсенето на сектора на недвижимите имоти в Япония са благоприятните условия за отпускане на заеми, където съотношението заем – стойност е 70%, а цената на заема се движи около 1%“, обясни Чин.

И разбира се, евтина японска йена.

Монетарната позиция на Централната банка на Япония да поддържа референтни лихвени проценти на -0,1% ги отличава от другите големи централни банки, които вдигнаха лихвите през последните 2 години в опит да се справят със спираловидната инфлация. Вследствие на това досега йената е отслабнала с над 11% спрямо щатския долар тази година.

„Обемът на чуждестранните инвеститори отбеляза 100% ръст през първото тримесечие на 2023 г. на годишна база“, заяви директорът по изследванията на JLL за капиталовите пазари в Япония, Коджи Нато пред CNBC по имейл.

Сключването на сделки с недвижими имоти в Япония е сред най-силните в света тази година, каза JLL в неотдавнашна бележка, като по подобен начин приписва устойчивостта на политиката на лихвените проценти, „широко приписвана за поддържането на устойчивостта на недвижимите имоти“.

„Чуждестранните инвеститори почти удвоиха инвестициите си отпреди година до 2 млрд. долара през първото тримесечие на годината“, отбелязва глобалната компания за услуги за недвижими имоти.

Според последните данни, предоставени от CBRE, общите чуждестранни инвестиции в пазара на недвижими имоти в Япония са се увеличили с 45% през първата половина на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.

Хотели или офиси?

„Сериозното възстановяване на японския туристически сектор след облекчаването на ограниченията предизвика ръст на заетостта на хотелите и инвестициите в хотелиерството“, заяви Knight Frank в неотдавнашна бележка през септември. През юли Япония отбеляза най-големия брой чуждестранни туристи от пандемията насам.

„Предвид ограничената наличност на нови хотелски стаи в обозримо бъдеще, се очаква възходящата тенденция в нивата на заетост да продължи“, продължава бележката на Knight Frank.

ОЩЕ: Как един 115-годишен затвор ще се превърне в луксозен хотел?

Освен това инвестициите в хотелиерството получиха рязък тласък след даването на „зелена светлина“ на изграждане на интегриран курорт в Осака, където ще бъде първото казино в страната. Проектът цели да привлече както международни туристически, така и вътрешни разходи.

„Японският логистичен сектор също отбеляза „впечатляващ растеж“, подхранван от силното представяне на електронната търговия“, отбелязва Knight Frank. Логистичният сектор включва дистрибуторски центрове, складове и други пространства със складови съоръжения.

За Чин от CBRE секторът на търговията на дребно отбелязва най-силен ръст при наемите. Той също така уточни, че инвеститорите се ориентират към първокласни и вторични пазари в Токио и Осака, където търсенето на лизинг се завръща, заедно със връщането на туристите.

Кои инвестират?

„Сингапур е най-големият източник на трансгранични инвестиции в японски търговски недвижими имоти през 2023 г., с придобивания на стойност 3 млрд. долара от годината досега“, отбеляза ръководителят на Knight Frank Research на APAC Кристин Ли.

Инвестициите на САЩ в Япония са на второ място с 2,58 млрд. долара и Канада с инвестиции на стойност 1 млрд. долара, сочат данни на Knight Frank.

Колко дълго ще продължат да навлизат инвестиции?

„Решението за затягане може да намали настроенията на инвеститорите в краткосрочен план“, смята Ли, но тя подчерта, че промяна в политиката заради разширяване на инфлацията може да продължи възходящите перспективи.

Чин от CBRE отбеляза колко е трудно да се предвиди повратната точка и посочи как цените могат да бъдат „изключително чувствителни“ към всякакви повишения на лихвените проценти и относително ценообразуване на недвижимите имоти на пазарите на други страни. Той обаче остава оптимист.

„Очакваме да видим инвеститорите да продължат да влагат капитал в Япония и е малко вероятно това да се промени през следващите няколко тримесечия“, смята той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Японската икономика изненада много приятно

Заплатите в Япония с най-голямо увеличение от 30 години насам

Третата икономика в света изненада със силен растеж

Най-големият пенсионен фонд в света отчете рекордна възвръщаемост на инвестициите

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички