Коя голяма централна банка остави лихвите ниски?


Коя голяма централна банка остави лихвите ниски?
Снимка: iStock

2617

Японската централна банка Bank of Japan запази политиката си на ултраниски лихвени проценти, както се очакваше, след края на двудневната си среща. Банката остави без промяна основните лихви, сигнализирайки и че ще е необходимо известно време, за да постигне целта си за инфлация от 2 на сто, съобщи Киодо.

Година и нещо по-късно: Основната лихва в САЩ се запази

Така банката остави краткосрочните лихвени проценти на ниво от -0,1 на сто и препотвърди, че продължава с мерките за контрол на кривата на доходността на 10-годишните държавни облигации, която остава около нулата.

Централната банка обяви още, че "търпеливо" ще продължи с облекчаването на паричната си политика, добавяйки, че няма да се поколебае да предприеме допълнителни стъпки, ако е необходимо.

ЕЦБ повиши лихвите за осми пореден път

Политиката на ултраниски лихви на Bank of Japan е в рязък контраст с останалите големи централни банки, които се борят срещу увеличенията на цените с агресивни покачвания на лихвените проценти.

Банката декларира, че ще купува и занапред 10-годишни облигации при фиксиран лихвен процент от 0,5 на сто, като продължава с борбата си за защита на горната граница на доходността, за да поддържа разходите по заемите изключително ниски и да подкрепи икономиката.

В края на миналата година централната банка на Япония разшири границите, в които може да се променя доходността на 10-годишните облигации, до от +0,5 до -0,5 процентни пункта. Оттогава доходността на 10-годишните японски облигации надхвърлили горната граница на новия диапазон на няколко пъти.

Гуверньорът на Bank of Japan Кадзуо Уеда не веднъж е подчертавал необходимостта от продължаване на облекчаването на паричната политика въз основа на прогнозите на централната банка, че инфлацията ще се забави по-късно тази година и че вероятно целевото и равнище от 2 процента няма да бъде постигнато по устойчив начин.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички