Федералният резерв на САЩ най-после не вдигна основната лихва


Федералният резерв на САЩ най-после не вдигна основната лихва
Снимка: iStock/Guliver

2426

Федералният резерв на САЩ (Фед) гласува да спре агресивната си кампания за повишаване на лихвените проценти въпреки "повишената" инфлация, като същевременно посочи, че до края на годината може да се наложи ново рязко увеличение, предаде АФП.

След 10 поредни увеличения от март 2022 г. насам Комитетът за определяне на лихвените проценти на Фед гласува да задържи основния си лихвен процент между 5,0% и 5,25%, се казва в изявление на централната банка. Това е лихвата, при която търговските банки вземат заеми от Федералния резерв.

Въпреки агресивната кампания на Фед за затягане на паричната политика годишната инфлация в САЩ остава упорито над дългосрочната цел от 2% - сега инфлацията е 4%, а безработицата е близо до рекордно ниски нива.

Икономиката на САЩ показва признаци на забавяне, като неотдавна Фед прогнозира началото на лека рецесия по-късно тази година. Но централната банка заяви, че последните показатели сочат, че "икономическата активност е продължила да се разширява със скромни темпове".

Фед публикува и актуализирана икономическа прогноза, като повиши прогнозите си за растежа на БВП през 2023 г. до 1,0% от 0,4% през март.

Ведната след това Уолстрийт реагира със спадове във вечерната търговия, пише БГНЕС.

Близо до 18:35 часа българско време индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,1% до 33 846,54 пункта. Широкообхватният S&P 500 се понижи с 0,4% до 4 352,74, а технологичният Nasdaq Composite загуби 0,3% до 13 533,64.

В бележка на High Frequency Economics днешното решението се характеризира като "ястребска пауза": "Чисто, без изненади по отношение на лихвените проценти на днешното заседание (на Фед). Но актуализираните прогнози сигнализират, че липсата на промяна в политиката днес не означава край на цикъла на повишаване на лихвите".

ОЩЕ: Основната лихва в САЩ скочи до 15-годишен връх, Фед ще продължи да я вдига

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички