Второ тримесечие: Двоен ръст на японската икономика спрямо прогнозите


Второ тримесечие: Двоен ръст на японската икономика спрямо прогнозите
Снимка: Getty Images/Guliver

2274

Според официалните правителствени данни японската икономика бележи ръст от 1,5% през второто тримесечие на годината, надминавайки очакванията благодарение на силния износ, предаде АФП.

Средната прогноза за тримесечния ръст на третата по големина икономика в света беше 0,8%.

Според официалните японски данни, икономиката на Страната на изгряващото слънце има ръст от 6% на годишна база в сравнение с пазарните очаквания за 2,9%, което осигурява на Япония три поредни тримесечия на растеж.

Данните обаче подчертаха и продължаващата слабост на вътрешното търсене, тъй като домакинствата се борят с повишаването на цените (инфлацията), пише БГНЕС.

"Износът на Япония се възстанови, тъй като кризата с доставките за автомобилния сектор отслабна, а обезценяването на йената оказа подкрепа", написа Рютаро Коно, главен икономист в BNP Paribas, в бележка, публикувана преди публикуването на данните.

Хироюки Уено, старши икономист в SuMi TRUST, също посочи, че забавеното търсене вследствие на пандемията и увеличаването на капиталовите инвестиции са стимулирали икономиката. "Секторът на хотелиерството и ресторантьорството се очаква да остане двигател на икономическия растеж поради увеличаването на входящия туризъм, тъй като пандемията вече е в огледалото за обратно виждане", пише той в доклад, публикуван преди публикуването на данните.

"Въпреки че броят на туристите в Япония все още не се е върнал на нивата отпреди пандемията, потреблението на глава от населението от туристите по време на престоя им в Япония се е увеличило, отчасти поради слабата йена", добавя експертът.

ОЩЕ по темата: Япония с по-силен от очакваното растеж през първото тримесечие

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички