Икономиката на Китай е нараснала по-бързо от очакваното през третото тримесечие


Икономиката на Китай е нараснала по-бързо от очакваното през третото тримесечие
Снимка: iStock

2199

Икономиката на Китай е нараснала по-бързо от очакваното през третото тримесечие, което засили надеждите, че втората по големина икономика в света ще изпълни или дори надмине целта на Пекин за около 5% тази година, предава CNBC.

Според последните данни икономическата активност показва признаци на стабилизиране. В сряда данните за септември за продажбите на дребно и индустриалното производство също надхвърлиха средните прогнози, като кумулативният отпечатък на инвестициите в дълготрайни активи за първите 9 месеца на тази година е малко под очакванията.

Китай отчете ръст от 4,9% през тримесечието от юли до септември спрямо година по-рано, според съобщение на Националното статистическо бюро на Китай в сряда.

ОЩЕ: Как влияят на света икономическите проблеми на Китай?

Това е по-голямо покачване от очакванията на икономистите за БВП за третото тримесечие от 4,6%, според проучване на Reuters. Покачването обаче е по-малко спрмяо нивото от 6,3% през второто тримесечие, но по-голямо от ръста през първото тримесечие – 4,5%.

На тримесечна база икономиката на Китай нарасна с 1,3% през третото тримесечие, което също е по-голямо от очакванията на икономистите за растеж от 0,9%. Ръстът на БВП за второто тримесечие беше ревизиран на 0,5%. активност през септември.

Активност през септември

Снимка: iStock

Китай публикува и месечни данни в сряда, като отчита 4,5% ръст на промишленото производство и 5,5% скок в продажбите на дребно през септември спрямо същия период на 2022 г., като и двете леко надхвърлят пазарните очаквания.

Инвестициите в дълготрайни активи нарснаха с 3,1% през първите 9 месеца на годината спрямо същия период на 2022 г., малко по-ниско от средната прогноза за растеж от 3,2%.

Имотният сектор в страната продължава да „спъва“ икономиката, като инвестициите в имоти са се сринали с 9,1% през първите 9 месеца спрямо година по-рано.

ОЩЕ: Китай предприема ключови стъпки за съживяване на болната си икономика

Безработицата спадна до 5% през септември от 5,2% месец по-рано.

„Като цяло националната икономика продължи да се възстановява през първите три тримесечия и висококачественото развитие беше сериозно напреднало, като постави солидна основа за постигане на годишните цели за развитие. Въпреки това трябва да отбележим, че външната среда става все по-сложна и тежка, вътрешното търсене още е недостатъчно и основата за икономическо възстановяване трябва да бъде консолидирана“, цитира CNBC изявлението на Националното статистическо бюро на Китай.

Трудно възстановяване

Снимка: iStock

Заедно с месечните данни, публикувани миналата седмица, последното издание допълнително подчерта това, което висшите лидери на Китай определиха като „мъчно“ икономическо възстановяване след COVID.

Потребителските цени в Китай бяха стабилни през септември, на ръба на дефлация, докато индексът на цените на производител отчете забавяне на годишния спад за трети месец. Износът през септември намаля по-малко от очакваното, въпреки че вносът спадна с малко повече от очакваното.

ОЩЕ: Втората икономика в света е изправена пред дефлация

Съвкупното финансиране – широка мярка за отпуснати кредити – нарасна с 9% през септември, малко над очакваното. По-големият спад в стойността на новите банкови заеми от очаквания беше компенсиран от силното емитиране на държавни облигации и експанзията на банковия кредит в сянка.

Потребителските настроения бяха подкопани от назряващата дългова криза в сектора на недвижимите имоти в страната. Country Garden Holdings, най-голямата частна строителна компания в Китай, е на ръба от потенциален дефолт по чуждестранния си дълг за 11 млрд. долара, тъй като все още не е направила лихвено плащане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китай пести милиарди долари чрез внос на петрол от санкционирани страни

Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?

Защо хроничната липса на търсене в Китай е най-големият икономически проблем в света?

Дългогодишната зависимост на петролните пазари от Китай скоро може да приключи

Западни компании обръщат гръб на Китай, пренасочвайки инвестициите си към други развиващи се пазари

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички