Китай пести милиарди долари чрез внос на петрол от санкционирани страни


Китай пести милиарди долари чрез внос на петрол от санкционирани страни
Снимка: iStock

3933

Китай е спечелил спестявания тази година в размер на близо 10 млрд. долара чрез покупки на рекордни количества петрол от страни, обект на западни санкции, сочат изчисления на Reuters, базирани на данни от търговци и проследяващи кораби.

Нежелана последица от санкциите, наложени от САЩ и други страни, на Русия, Иран и Венецуела, беше намаляването на разходите за внос на петрол за рафинериите в най-големия икономически противник Китай, който често критикува такива „едностранни“ санкции.

Анализът на Reuters за спестяванията на Китай от покупки на петрол от трите санкционирани страни сравнява какво биха платили китайските вносители, ако купят подобни сортове от несанкционирани производители.

Вносът на по-ниски цени увеличи производителността и маржовете за втория по големина потребител на петрол в света, особено малките независими рафинерии, известни като „чайници“. Освен това улесни доходоносния износ от държавните рафинерии на дизел и бензин, докато страната е изправена пред икономически затруднения.

Покупките на Китай също са спасителен пояс и за Москва, Техеран и Каракас, чиито икономики са ограничени от западните санкции и спада на инвестициите.

Снимка: iStock

Китай е доставил рекордните 2,765 млн. барела на ден суров петрол по море от Иран, Русия и Венецуела през първите 9 месеца на 2023 г., според осреднени данни, предоставени от танкерите за проследяване Vortexa и Kpler.

Трите страни представляват 1/4 от вноса на Китай между януари и септември, което е ръст с около 21% през 2022 г. и удвояване на дела от 12% през 2020 г., установи анализът на Reuters, измествайки алтернативите от Близкия изток, Западна Африка и Южна Америка.

Въпреки че спестяванията са малка част от сметката за внос на петрол в Китай, те имат значение за по-малките независими рафинерии, „опортюнистични купувачи и активно търсят изгодни сделки“, казва Кан Ву, глобален ръководител на проучването на търсенето в S&P Global Commodity Insights.

Китайското външно министерство не отговори на конкретни въпроси, изпратени от Reuters. Вместо това в изявление повтори позицията си, че Пекин се противопоставя на едностранните санкции и нормалната търговия на Китай заслужава уважение и защита. Главната митническа администрация на Китай също не е отговорила на искане за коментар.

Руски внос

Снимка: iStock

От януари до септември Русия е доставила 1,3 млн. барела на ден морски суров петрол на базата на средните данни, предоставени от Vortexa и Kpler. Китай е внесъл и около 800 000 барела на ден суров петрол ESPO по тръбопровод, според китайски търговски източници.

Вносът по море е основен ESPO, доставян от руското тихоокеанско пристанище Козмино, както и Urals от Балтийско море.

От януари до септември общите руски доставки са нараснали с над 400 000 барела на ден спрямо 2022 г., начело с Urals, според Vortexa, тъй като санкциите, предизвикани от войната в Украйна, предизвикаха масово отклоняване на нейните петролни потоци от Европа към Индия и Китай.

ОЩЕ: Китай внася рекордни количества петрол и въглища от Русия на фона на продължаващата война

Тази година Китай е спестил 4,34 млрд. долара чрез внос на руски петрол, въз основа на сравнението на Reuters на месечните ценови разлики между ESPO и суровия петрол Tupi от Бразилия и Urals спрямо Оман, използвайки ценова информация, предоставена от търговци.

За вноса на венецуелски петрол, предимно сорт Merey, Китай е спестил средно 10 долара за барел спрямо сравнимия колумбийски суров петрол Castilla, сочат изчисленията, базирани на данните на търговците. Страната спести около 15 долара на барел, купувайки ирански суров петрол вместо петрол от Оман.

Снимка: iStock

Китай спести приблизително 4,2 млрд. долара, като внесе рекордните 1 млн. барела на ден за същия период от Иран, 60% над върховите стойности преди санкциите, регистрирани от китайските митници през 2017 г. при 623 000 барела на ден, тъй като Техеран повиши добива до почти максимални нива и предложи отстъпки като стръмни като 17 долара за барел спрямо Brent.

За сравнение, Оман имаше средна стойност от 2 долара над Brent през първите 9 месеца на годината.

ОЩЕ: САЩ притиска Китай да спре да купува ирански петрол

С доставки на венецуелски петрол от януари-септември от около 430 000 барела на ден, според средната стойност на данните на Vortexa и Kpler, спестяванията на Китай от внос на венецуелски петрол са 1,17 млрд. долара.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви в изявление, че ценовият таван на руския петрол позволява на купувачите да „сключват по-трудна сделка“ при покупките си, ограничавайки приходите на Москва.

„От 2021 г. САЩ са санкционирали над 180 физически и юридически лица, търгуващи с ирански петрол и нефтохимикали, и въздействието на санкциите е причинило хиперинфлация в Иран и спад на валутата му“, заяви говорителят.

Прилагането на санкциите на САЩ ще продължи за Венецуела и отношенията на правителството на Мадуро с Китай не демонстрират сила, а неговата изолация „в рамките на световната общност“.

Маржовете на „чайниците“

Снимка: iStock

Тъй като държавните рафинерии Sinopec и PetroChina се въздържаха изцяло от купуването на ирански и венецуелски суров петрол, „чайниците“ имаха възможността да купуват евтин петрол и от двата доставчика.

Според китайската консултантска компания JLC „чайниците“ в рафиниращия център на провинция Шандонг са работили с 65,7% от капацитета си през първите три тримесечия на 2023 г., или ръст от 4,2 пр.п., генерирайки маржове при обработката на вносен суров петрол от 567 юана (77,63 долара) на тон, спрямо 50 юана преди година.

Въпреки това, предимството за повече икономия на разходи е ограничено, тъй като „чайниците“ са ограничени от квоти за внос на суров петрол, като същевременно не притежават квоти за износ на гориво и регулаторен контрол.

ОЩЕ: Неизвестни и неопитни компании управляват половината от износа на руски петрол

„Това важи особено за рафинериите в Шандонг, които, ако бъдат подложени на нов кръг от репресии, както се наблюдава през последните години, биха могли да поставят твърдо ограничение върху това колко Иран изнася“, отбелязва Виктор Катона, водещ анализатор на суровия петрол на Kpler.

По-рано тази година митниците засилиха проверките на тежки сурови товари, насочени към Шандонг, след като откриха няколко ирански пратки, погрешно етикетирани като разреден битум, за да заобиколят квотите за внос.

Ако САЩ затегнат прилагането на санкциите срещу Техеран заради неотдавнашната криза в Израел, това също може да ограничи износа на петрол от Иран, смятат анализатори, който се насочва предимно към Китай.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дългогодишната зависимост на петролните пазари от Китай скоро може да приключи

Как влияят на света икономическите проблеми на Китай?

Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички