Войната в Украйна и Израел: Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?


Войната в Украйна и Израел: Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?
Снимка: iStock

9794

Пекин отново се опитва да го направи и в двете посоки. Той прекара над година стъпвайки на пръсти заради войната в Украйна. Азиатската суперсила отказа да осъди нахлуването на Русия и вместо това предостави така необходимата дипломатическа и икономическа подкрепа на Москва.

Сега, когато войната на Израел срещу палестинската въоръжена групировка „Хамас“ заплашва да се превърне в по-широк конфликт, който може да разруши стабилността в Близкия изток, Китай призова за прекратяване на огъня, като заедно с това критикува действията на Израел. Той също забележимо не осъди „Хамас“ за това, което беше наречено „най-лошото еднодневно избиване на евреи след Холокоста“, като същевременно изрази подкрепата си за решението за две държави за Палестина и Израел.

Позицията съответства с десетилетната подкрепа на Китай за палестинската държавност, но също подчертава острите разделения между Китай и САЩ, които твърдо подкрепят правото на Израел да отвърне на „Хамас“. Подчерани са и дълбоките икономически интереси на Китай както в Русия, така и в Близкия изток, които страната иска да защити на всяка цена.

ОЩЕ: Китай пести милиарди долари чрез внос на петрол от санкционирани страни

Втората по големина икономика в света зависи от Русия и Близкия изток за голяма част от енергийните си нужди. Освен това те са и важна част от инициативата на Пекин „Един пояс, един път“ – амбициозно, но противоречиво начинание за насърчаване на свързаността и търговията по света с китайски пари и ноу-хау в развитието на инфраструктурата.

Според анализатори тези два фактора ще продължат да имат огромна роля в това как Пекин реагира на геополитическите разломи.

„Китай също беше нетърпелив да подчертае, по какъвто и да е начин, солидарността си с големите нации, производителки на петрол и да ограничи всякакви последици, които биха могли допълнително да дестабилизират произхода, да нарушат доставките на петрол и да повишат цените на енергията“, заяви Есуар Прасад, професор в университета „Корнел“ и бивш ръководител на китайския отдел на МВФ.

Здравей, стари приятелю

Снимка: Kremlin.ru

Китай е най-големият вносител на петрол в света и купува 71% от потреблението си на петрол от чужди страни.

Това увеличи покупките на петрол от Русия след войната в Украйна, тъй като рафинериите спечелиха от намалени доставки на фона на западните санкции срещу Москва. Сега Русия е най-големият доставчик на суров петрол за Китай, изпреварвайки Саудитска Арабия.

Си посрещна дипломатически изолирания руски президент Владимир Путин в Пекин тази седмица. Путин, наричан от Си „стар приятел“ по време на срещите им, беше почетен гост на среща на върха, отбелязваща 10-ата годишнина от инициативата „Един пояс, един път“, в която Русия е важен участник.

Според проучване на университета „Фудан“ в Шанхай, след Пакистан, Русия е получила най-много енергийни инвестиции между 2013 г. и 2021 г. от Китай по инициативата.

Снимка: iStock

И Китай, и Русия – които засилиха споделената си реторика за нуждата от прекрояване на световния ред, който смятат за воден от САЩ – призоваха за прекратяване на огъня и критикуваха действията на Израел, като миналия уикенд китайският външен министър Ван И заяви, че ситуацията „излиза извън обхвата на самоотбраната“.

„И двете страни култивират тесни връзки с Иран и смятат участието на САЩ в регионалните дела за една от причините за нестабилността в Близкия изток“, заяви Жан-Лу Самаан, старши научен сътрудник в Близкоизточния институт на Националния университет на Сингапур.

„Хамас“ и Иран са дългогодишни съюзници, но Техеран, който приветства операцията на ислямистката групировка от 7 октомври, при която бяха убити около 1400 души в Израел, отрече да е замесен. Междувременно антиизраелски протести избухнаха в Близкия изток след смъртоносния взрив в болница в Газа и дни на въздушни удари на израелски изтребители, убили близо 3500 души.

Не е ясно кой е отговорен за взрива. Израел изложи доказателства, които според него показват, че е предизвикан от взрив от групировка „Ислямски джихад“, а президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи тезата, като цитира американското разузнаване. „Ислямски джихад“ отхвърли твърденията.

Петрол, петрол, петрол

Снимка: iStock

Регионът играе наистина ключова икономическа роля в растежа на Китай. Близкият изток допринася за над половината от вноса на петрол в страната или малко над 1/3 от общото потребление на петрол в страната.

„За всеки три барела суров петрол, които Китай консумира, повече от един идва от Близкия изток“, заяви китайският национален производител на петрол и газ през март.

Саудитска Арабия отдавна е най-големият доставчик на суров петрол за Китай, като представлява 17% от вноса на петрол през 2022 г., преди да бъде изместена от Русия през първите 2 месеца на 2023 г., според китайските митници.

Търговията с газ също е сериозна. Катар е вторият по големина доставчик на втечнен природен газ в Китай и съставлява 1/4 от вноса на страната. Миналата година вносът на втечнен природен газ от там скочи със 75% спрямо година по-рано, показва китайската митническа статистика.

Китай изгради и по-тесни икономически връзки с Иран, който е санкциониран от САЩ от 2018 г. заради ядрените си амбиции и военната агресия, пише CNN.

ОЩЕ: САЩ притиска Китай да спре да купува ирански петрол

Китайските покупки на санкциониран ирански петрол достигнаха 1,2 млн. барела на ден през първата половина на септември, малко по-малко от рекорда от август, сочат последните данни от фирмата за проследяване на танкери Vortexa.

Енергийната сигурност стана ключов приоритет за Китай, който е изправен пред сериозни икономически предизвикателства. Си подчерта важността на енергийните доставки и сигурността като решаващи за националното развитие.

Миналия ноември QatarEnergy подписа 27-годишно споразумение за доставка със Sinopec за 4 млн. метрични тона LNG годишно, според китайските рафинерии.

Близкият изток е и крайъгълен камък в инициативата „Един пояс, един път“. Китайските инвестиции в арабските и близкоизточните страни са нараснали с 360% през 2021 г. спрямо 2020 г., според проучване на университета „Фудан“, публикувано миналата година. Ангажираността на Китай в строителни проекти в региона е нараснала със 116% през същия период.

Необходима регионална стабилност

Снимка: iStock

Според анализатори, ако войната между Израел и „Хамас“ замеси и други страни, това може да навреди сериозно на Китай.

Китай и САЩ споделят поддържането на регионална стабилност като стратегическа цел“, заяви Ахмед Абудух, сътрудник в програмата за Близкия изток в Chatham House, глобален мозъчен тръст, базиран в Лондон.

„Регионалното напрежение означава дълга нестабилност, а дългата нестабилност означава, че няма работа за Китай в Близкия изток. Разбира се, Китай не иска да види обезкървяване на своите икономически интереси“, добави той.

ОЩЕ: Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

В събота външният министър на Китай Ван И и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен са разговаряли по телефона, според двете страни.

„Блинкен е обсъдил значението на поддържането на стабилността в региона и обезсърчаването на други страни от влизане в конфликта“, гласи изявление на Държавния департамент на САЩ.

Китай призова за свикването на международна мирна конференция „възможно най-скоро“, се казва в изявление от министерството на Ван.

„Икономическите интереси на Китай в региона са фокусирани главно върху енергийни доставки от Персийския залив и в по-малка степен върху бизнес сделки, сключени в няколко страни в областта на цифровата свързаност и инфраструктури. Тези интереси ще бъдат засегнати, ако конфликтът ескалира с Иран и постави под въпрос сигурността на водите в Персийския залив. В известен смисъл [Китай] всъщност печели от участието на САЩ“, заяви Самаан.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дългогодишната зависимост на петролните пазари от Китай скоро може да приключи

Как влияят на света икономическите проблеми на Китай?

Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?

Неизвестни и неопитни компании управляват половината от износа на руски петрол

Израел затвори газово находище край Газа. Как ще се отрази това на цените по света?

Производството и търсенето на природен газ в САЩ ще достигнат рекордни нива през 2023 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички