ОПЕК обвини "преувеличените" опасения относно търсенето за спада на цените на петрола


ОПЕК обвини "преувеличените" опасения относно търсенето за спада на цените на петрола
Снимка: iStock

1455

ОПЕК заяви, че организацията остава предпазлив оптимист относно основите на петролния пазар за 2024 г. и обвини „преувеличените опасения“ относно търсенето за настоящия спад на цените, като съшевременно продължава да се придържа към относително високата си прогноза за потреблението на петрол за 2024 г., предаде Reuters.

По време на днешната сутрешна търговия петролът Брент поевтиня до 6-месечно дъно от 72 долара за барел след вчерашен спад с над 3%, въпреки че форматът ОПЕК+, която включва държави износителки на петрол от ОПЕК и съюзници, начело с Русия, обяви на 30 ноември нов кръг от съкращения на добива за първото тримесечие на 2024 г.

В редовния си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол заяви, че остава „предпазлив оптимист по отношение на фундаменталните фактори, влияещи върху динамиката на пазара на петрол през 2024 г.“ като каза, че спекулантите са изиграли основна роля за понижаването на цените през последните седмици.

Снимка: iStock

„Фючърсните цени на суровия петрол претърпяха значителен спад, белязан от тежки разпродажби на фона на силно нестабилен фючърсен пазар“, отбеляза ОПЕК в коментар за цените на петрола през ноември. „Пазарната динамика беше подхранвана от преувеличени опасения относно растежа на търсенето на петрол, което повлия негативно на пазарните настроения“, заяви картелът.

В декемврийския си доклад ОПЕК запази без промяна прогнозата си за растеж на световното търсене на петрол през 2023 г. на 2,46 млн. барела на ден. А за 2024 г. продължава да очаква ръст в търсенето с 2,25 млн. барела на ден.

Групата прогнозира по-силен ръст на търсенето за 2024 г. спрямо други прогнозисти като Международната агенция по енергетика, въпреки че двете имат сходно виждане за 2023 г. МАЕ, която предвижда забавяне на растежа на търсенето до 930 000 барела на ден през 2024 г., е планирано да актуализира прогнозите си в четвъртък.

Според ОПЕК петролното търсене ще нарасне със 100 000 барела на ден в страните членки на ОИСР и с 2,4 млн. барела на ден в регионите извън ОИСР през 2023 г. През 2024 г. пък се очаква повишаване на търсенето в рамките на ОИСР с 300 000 барела на ден, а в страните извън ОИСР с 2 млн. барела на ден.

Снимка: iStock

Производителите на петрол от ОПЕК+ намалиха производството си в поредица стъпки от края на 2022 г., за да подкрепят пазара. В докладът на ОПЕК се отбелязва, че добивът на петрол в рамките на картела е спаднал през ноември, слагайки край на поредица от увеличения през предходните месеци.

През ноември ОПЕК изпомпвал 27,84 млн. барела на ден, което е било с 57 000 барела на ден по-малко спрямо октомври, се казва в доклада.

Проучване на Reuters от 6 декември показа, че производството на ОПЕК миналия месец е било близо до това ниво, или 27,81 млн. барела на ден.

Саудитска Арабия, която удължи доброволното намаление от 1 млн. барела на ден и през първото тримесечие на 2024 г., каза на ОПЕК, че е намалила производството през ноември със 122 000 барела на ден до 8,818 млн. барела на ден през ноември.

Източник: Reuters 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола продължава да се понижава преди заседанието на Фед за лихвите

Цената на петрола се повиши преди ключовите решения за лихвените проценти

Цените на петрола вървят към понижение за седма поредна седмица

Цените на петрола са разнопосочни заради опасения за търсенето на Китай и съкращенията на ОПЕК+

Цената на петрола с неясна посока на фона на съкращенията на добива на ОПЕК+

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички