Карлос Таварес: Отменете стандарта Евро 7, готови сме за електромобили


Карлос Таварес: Отменете стандарта Евро 7, готови сме за електромобили
Снимка: Getty Images

6794

Строгите правила за вредни емисии, които се разработват в момента и трябва да влязат в сила като новия екологичен стандарт Евро 7 са контрапродуктивни и напълно безсмислени. Това обяви главният изпълнителен директор на Stellantis – Карлос Таварес по време на Автомобилното изложение в Париж.

Той е категоричен, че инженерните ресурси, нужни за постигане на новите стандарти, може да бъдат спестени и съсредоточени в развитието на електромобилите. Chrysler стават изцяло електрически до 2028 г.

Противоречивите разпоредби за емисиите Евро 7 бяха отложени за пореден път през миналата седмица. Те трябва да влязат в сила през 2025 г., но според Таварес това няма да се случи преди 2028 г. И така те ще се прилагат съвсем за кратко, защото много от държавите в Европа предвиждат забрана на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене още от 2030 г. ЕС спира продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене към 2035 г.

"От гледна точка на индустрията, ние не се нуждаем от Евро 7, тъй като за неговото постигане ще черпим от ресурсите, които трябва да похарчим за електрификация. Харченето на пари за разработка на нещо, което ще се прилага едва през 2028 г., няма никакъв смисъл. Краят на двигателите с вътрешно горене

Защо да използваме оскъдните ресурси за нещо краткотрайно? Индустрията не се нуждае от това и е контрапродуктивно. Тези ресурси могат да бъдат използвани за нещо друго", категоричен е Таварес, цитиран от autocar.co.uk. ЕС се готви да изпрати бензиновите коли на скрап

Шефът на Stellantis смята, че отлагането на приемането на стандарта Евро 7 се дължи на факта, че индустрията е достигнала своя лимит. И сега политиците се опитват да отидат отвъд границите на възможното, без да се съобразяват с реалностите.

"Това, което правите в момента, противоречи на физиката и затова е контрапродуктивно. Няма никакъв смисъл от него и затова непрекъснато е отлагано. Отменете разпоредбите за Евро 7. Ние сме готови за електромобили", казва още ръководителят, обръщайки се към европейските политици.

Европейските автопроизводители трябва да бъдат защитени

Карлос Таварес настоява Европа да наложи по-сериозен протекционизъм в областта на електромобилите. "Трябва да ограничим помощта (за електрически автомобили) до превозни средства, произведени в Европа", призовава той, цитиран от вестник Le Figaro.

Европейските регулации трябва да съответстват на правилата на другите големи автомобилни пазари като Китай и САЩ. "Трябва да има реципрочност между това, което понасяме в Европа, и това, което ни се налага извън Европа", казва генералният мениджър на автомобилната група, която се създаде при сливането между PSA и Fiat Chrysler. Peugeot, Citroen, Fiat и Opel изпревариха Tesla по продадени електромобили

И в Китай, и в Северна Америка действат протекционистки мерки, облагодетелстващи само превозните средства местно производство, припомня той.

Подобно мнение изрази и президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю за вестник Les Echos. Макрон изтъкна, че американците купуват американски автомобили и следват много агресивна стратегия за държавна помощ, а китайците директно си затварят пазара.

"Не можем да бъдем единственото пространство, най-добродетелното в климатично отношение, което смята, че няма европейско предпочитание", заяви френският президент.

Макрон обяви, че екологичният бонус ще бъде увеличен от 6000 на 7000 евро за половината от домакинствата, които купуват електрически автомобил. Държавата ни дава 12 000 лева, ако си купим нов електромобил

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Забраняват коли с голям разход на гориво, сменяме ги с електромобили

Opel става 100% електрически до 2028 година

Европейската забрана на коли на бензин и дизел е все по-близо

Забраняват коли с голям разход на гориво, сменяме ги с електромобили

Автомобилите на бъдещето: Кой двигател е най-добрият?

Volkswagen обяви кога спира да произвежда коли на бензин и дизел

Как ще се промени автомобилният свят до 2040 година

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички