Volkswagen обяви кога спира да произвежда коли на бензин и дизел


Volkswagen обяви кога спира да произвежда коли на бензин и дизел
Снимка: Volkswagen AG

9158

Автомобилният концерн Volkswagen обяви, че планира да спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа от едноименната си водеща марка до 2035 г. Компанията насочва вниманието си към ускорено преминаване на производство на електромобили.

"В Европа ще напуснем бизнеса с превозни средства с двигатели с вътрешно горене между 2033 и 2035 г., в САЩ и Китай малко по-късно", разкри пред вестник Muenchner Merkur Клаус Целмер, член на борда на Volkswagen за маркетинг и продажби.

"В Южна Америка и Африка ще отнеме доста повече време поради факта, че политическите и инфраструктурните рамкови условия все още липсват", посочи Целмер.

Плановете за спиране на производството на бензинови и дизелови модели се отнасят само за автомобилите с марка Volkswagen, докато промяната при другите марки от групата все още се обсъжда.

Въпреки че Volkswagen се стреми да увеличи предлагането на електромобили, компанията засега ще продължи да инвестира в технологията на двигателите с вътрешно горене, казва Целмер, изтъквайки голямото търсене на дизелови автомобили.

Ръководителят обеща, че най-късно до 2050 г. концернът ще направи целия си автопарк въглеродно неутрален. При Volkswagen този въпрос стана още по-належащ заради разразилия се скандал "Дизелгейт", който струва на компанията милиарди.

Целта на Volkswagen в Европа е електрическите автомобили да представляват 70% от общите продажби до 2030 г. Това ще подготви компанията за евентуално затягане на климатичните цели на Европейския съюз и дори ще ги надхвърли, предават DPA и AFP.

Какво правят другите автомобилни компании?

Наскоро подобно изявление дадоха и от Audi, която е част от групата на Volkswagen. Луксозната марка планира да спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене през 2033 г. Американският производител на автомобили Ford и шведският Volvo също планират да продават само електромобили в Европа от 2030 г. Скоро Ford ще продава само електромобили в Европа

Производителите на автомобили по целия свят започнаха да определят графици за поетапно премахване на двигателите с вътрешно горене в отговор на все по-строгите стандарти за борба със замърсяването, въведени в рамките на борбата с изменението на климата. Lamborghini пуска напълно електрическа кола до 2030 година

Европейският съюз трябва да разкрие по-строги цели за емисиите през 2030 г. и нови предложения за регулиране по-късно през юли.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички