Lamborghini пуска напълно електрическа кола до 2030 година


Lamborghini пуска напълно електрическа кола до 2030 година
Снимка: istock

6473

Италианският производител на суперколи Lamborghini обяви, че ще пусне на пазара напълно електрически автомобил през втората половина на десетилетието. По време на презентацията на програмата, Lamborghini, която е собственост на германския гигант Volkswagen, представи „пътна карта към въглеродна неутралност на бъдещите модели Lamborghini и мощността в Сант'Агата Болонезе”, където се намира централата на завода в Италия, предава CNBC. Компанията планира през следващите 10 години да направи преход към производството на хибридни модели, след което да пусне напълно електрическа кола в края на настоящото десетилетие.

„Планът за електрификация на Lamborghini е новоначертан курс, който е необходим в контекста на радикално променящ се свят, където искаме да осъществим нашия принос чрез намаляването на ефекта върху околната среда чрез конкретни проекти”, казва президентът и изпълнителен директор на Automobili Lamborghini Стефан Винкелман в изявление до медиите „Нашият отговор е план с 360-градусов подход, обхващащ нашите продукти и локацията ни в Сант'Агата Болонезе, пренасяйки ни към по-устойчиво бъдеще, като същевременно винаги остаем вярни на нашето ДНК”, добавя той. Ford инвестира 300 млн. долара в завода си в Румъния

Планът на Lamborghini се състои от три фази. Първата ще бъде реализирана в периода 2021-2022 година, като компанията ще остане фокусирана върху двигателя с вътрешно горене, като предстои обявяването на два V12 модела през тази година.

Втората фаза ще представлява преход към хибридни модели, като ще приключи към края на 2024 година. „През 2023 година Lamborghini ще пусне своя първи хибриден сериен автомобил, а до края на 2024 година цялата гама ще бъде електрифицирана”, посочват от компанията.

„Представянето и автентичното изживяване от шофирането на Lamborghini ще останат фокус на инженерите и механиците на компанията в разработването на нови технологии и приложението на леки карбонови материали ще бъде ключово при компенсирането на теглото заради електрификацията. Първоначалната цел на компанията за тази фаза е намаляването на въглеродните емисии с 50% до началото на 2025 година”, добавят от производителя.

Преходът към хибридни модели ще изисква „безпрецедентна инвестиция” от над 1.5 млрд. евро през идните четири години. Това ще бъде най-голямата инвестиция в историята на Lamborghini, която ще се случи по време на „период на дълбока трансформация, която засяга цялата автомобилна индустрия”. Електромобили с пробег до 800 км. разработва Stellantis

Третата фаза от плана е посветена на изцяло електрически модел Lamborghini, който трябва да се появи през втората половина на настоящото десетилетие. „Втората част на десетилетието ще бъде посветена на напълно електрически коли” посочват от компанията, като технологичните иновации през тази фаза ще бъдат ориентирани към запазването на представянето и позиционирането на нов продукт на върха на в този сегмент. Автомобилите на бъдещето: Кой двигател е най-добрият?

Планът за пускане на напълно електрически модел залага цели, които изостават от тези на конкурентите от Ferrari. Президентът на Ferrari Джон Елкан обяви, че италианският производител на суперколи ще представи своя първи напълно електрически автомобил през 2025 година.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички