Opel става 100% електрически до 2028 година


Opel става 100% електрически до 2028 година
Снимка: Opel

4928

Германският производител на автомобили Opel заяви, че ще спре да произвежда автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа до 2028 г., една от най-амбициозните екологични цели в ускоряващото се преминаване към електрически превозни средства. Електромобили с пробег до 800 км. разработва Stellantis

Производителите на автомобили по целия свят започнаха да определят графици за поетапно премахване на бензиновите и дизеловите автомобили в лицето на все по-строги стандарти за борба със замърсяването, въведени за борба с изменението на климата. Но сред последвалите целта марки само Jaguar обяви по-амбициозен график от Opel, заявявайки, че ще се стреми да има 100% производство на електрически превозни средства (EV) до 2025 година. 

Audi съобщи, че планира да спре да произвежда автомобили на изкопаеми горива до 2033 г., докато шведското Volvo се стреми към това до 2030 година. 

Opel е собственост на европейския производител на автомобили Stellantis, който се роди след сливането тази година на Peugeot-Citroen и Fiat Chrysler. През последните години германският производител на автомобили намали обхвата си, за да се фокусира върху електрически превозни средства. 

На пресконференция вчера главният изпълнителен директор на Opel Майкъл Лохшелер заяви, че компанията планира да пусне и гама електромобили на китайския пазар, където Stellantis досега не е успяла да проникне. За да обнови имиджа си, Opel ще представи и електрическа версия на своето спортно купе от 70-те години, Manta, до "средата на това десетилетие", каза той. 

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес заяви, че групата планира да инвестира 30 милиарда евро за електрифициране на своите модели през следващите пет години. Той обяви плановете си за изграждане на нов завод за акумулаторни батерии в завод на Fiat в Термоли в Южна Италия, третият в Европа на Stellantis, след тези във Франция и Германия. 

"Постигнахме споразумение с италианското правителство да подкрепи трансформация на нашия завод за двигатели в Термоли," каза Таварес. Opel представя много нови модели в следващите 2 години

Съобщенията идват дни преди Европейската комисия да предложи нови регламенти, насочени към подкрепа на ЕС по пътя към целта му да стане въглеродно неутрален до 2050 година. Източници в Брюксел очакват от 2035 г. комисията да обяви край на нови регистрации на бензиностанции.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички