След обвинението в измама: Ще бъде ли Мъск принуден да напусне Tesla?

След обвинението в измама: Ще бъде ли Мъск принуден да напусне Tesla?
Източник: Getty Images/Guliver

Илън Мъск е в беда. Колко голяма - ще зависи от края на делото, заведено срещу него от Комисията за борсите и търговията с ценни книжа на САЩ (SEC).

Мъск е обвинен в измама, по-конкретно в това, че е подвел инвеститорите със съобщението си в Twitter от август, в което твърди, че разполага с финансиране от Саудитска Арабия за сваляне на компанията си Tesla от борсата.

Според регулатора той е изфабрикувал твърдението си. За минути след новината акициите на Tesla се обезцениха с около 10%. Самият Мъск нарече обвинението "несправедливо".

Какъв би бил най-лошият сценарий за милиардера? Да му се наложи да плати огромна глоба и да му бъде забранено да заема поста изпълнителен директор на която и да е публична компания в САЩ. Това би означавало, че на дните му като шеф на Tesla е дошъл край - немислим вариант за компания, която е толкова силно свързана с личността на Мъск и с визията му за бъдещето на мобилността.

"Решението за Tesla е да измисли лек, който едновременно дисциплинира Мъск, без да унищожи неговата стойност за акционерите", коментира пред BBC проф. Джоузеф Грунфест от "Станфорд", който е и бивш член на SEC.

Според него би могло друг човек да стане изпълнителен директор, а самият Мъск да бъде назначен за главен мениджър на производството. Или пък да му бъде назначена "Twitter бавачка", която да следи всичко, което пуска в социалните мрежи.

От Tesla все още не са коментирали официално бъдещето на Мъск. Служителите обаче са все по-притеснени от ефекта, който имат неговите гафове върху компанията. Припомняме, че Мъск може да бъде изправен пред съда и по друг повод - той нарече "педофил" един от водолазите, участвали в спасителната акция на тайландските деца, които бяха заклещени в пещера за над две седмици през лятото.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.