Тройната сделката на "Интер Маями", Adidas и Apple, която докара Меси във Флорида


Тройната сделката на "Интер Маями", Adidas и Apple, която докара Меси във Флорида
Снимка: Getty Images

7867

В деня, в който през 2018 г. Дейвид Бекъм представи своя нов разкошен проект за американската футболна лига Major League Soccer, наречен „Интер Маями“, той получи съобщение от един от най-великите футболисти на всички времена.

„Поздравления. И кой знае, може би след няколко години ще можеш да ми се обадиш“, казва му Лионел Меси в публикация в социалните мрежи.

5 години по-късно Бекъм се е обадил. А в сряда Меси обяви, че ще направи следващата стъпка в кариерата си в Америка, като отбеляза най-сеизмичната сделка в лигата, откакто Бекъм се присъедини към „Лос Анджелис Галакси“ през януари 2007 г. Меси, 7-кратен носител на „Златната топка“ за най-добър играч в света, заяви, че се е надявал да се завърне в Барселона – клуба, който го превърна в световна суперзвезда. Но когато тази възможност е станала невъзможна, той е избрал MLS. От лигата заявиха, че „остава да се финализира официалното споразумение“, но очакват сделката да бъде сключена по-късно това лято.

„Взех решение, че ще отида в Маями. Ако нещата с Барселона не се получат, исках да напусна Европа, да изляза от светлината на прожекторите и да мисля повече за семейството си“, заяви 35-годишният Меси в интервю, публикувано от два спортни ежедневника в Барселона.

„Интер Маями“ не обяви условията на договора на Меси, но според запознат източник на WSJ сделката се очертава като една от най-сложните в историята на лигата. Според този източник Меси ще получава заплата не само от „Интер Маями“, но и от двата най-големи търговски партньора на MLS – Apple и Adidas.

През 2022 г. Apple сключи сделка за 2,5 млрд. долара с MLS, за да стане ексклузивен оператор на лигата в над 100 държави за 10 години, като излъчва мачове чрез MLS Season Pass на абонаментната платформа Apple TV+. Според условията на американската сделка Меси ще получава процент от всички нови абонаменти за услугата на лигата, казва източникът.

Във вторник, преди трансфера в „Интер Маями“ да стане публично достояние, Apple също обяви, че си сътрудничи по документална поредица в 4 части с Меси. От компанията отказаха коментар пред WSJ.

Що се отнася до Adidas, компанията спонсорира Меси от 2006 г., а през 2017 г. сключи с него доживотен договор. Не е необичайно компаниите за спортни облекла да допринасят финансово за големи футболни трансфери, а в този сценарий Adidas има възможност да гарантира, че най-известният им актив ще бъде виждан само с екипировка на марката, тъй като германският концерн доставя всички фланелки и топки за мачовете в MLS. От Adidas не са оттговорили веднага на запитването за подробности по сделката.

Първият мач на Меси с розовата фланелка на „Интер Маями“ може да бъде още на 21 юли, когато мексиканският клуб „Крус Азул“ пътува до Флорида, за да се изправи срещу американците в турнира за Купата на Лигата.

За Меси притокът на парични средства и увеличената експозиция в Америка са краткосрочната стойност на сделката с „Интер Маями“. Но ходът отваря вратата и за по-дългосрочна инвестиция, според запзнат, договорът с Маями дава възможност на Меси да купи дял в клуба, след като се пенсионира. Клаузата повтаря споразумението на Бекъм от 2007 г., което му проправи пътя към създаването на отбор 11 години по-късно.

Този сбор от мерки от MLS, „Интер Маями“, телевизионния оператор на лигата и най-големия ѝ спонсор на екипировка е безпрецедентен при придобиването на един играч. Но в случая с Меси са били от съществено значение и за отблъскване на друг интерес, а именно – от някои мотивирани купувачи от Саудитска Арабия.

От самото начало на преговорите с лагера на Меси е било ясно, че MLS няма да може да се конкурира по отношение на чистото заплащане с предлаганото в Кралството, където дългогодишният съперник на Меси, Кристиано Роналдо, в момента печели над 100 млн. долара годишно. Най-добре платеният играч в американската лига е нападателят на ФК „Торонто“ Лоренцо Инсиние, който получава около 14 млн. долара на сезон между заплатата си и различни промоционални споразумения според запознат с договора му източник. А най-високите основни заплати в MLS са между 7 и 8 млн. долара, според данните, публикувани от Асоциацията на играчите в лигата.

За Меси, дори и в залеза на кариерата му, това заплащане винаги ще трябва да е доста по-високо. Приходите му в Барселона, където за 20 години се превърна от тийнейджър в най-добрия играч на своето поколение, бяха основен фактор за милиардния дълг на клуба. Ето защо когато договорът на Меси изтече през 2021 г., Барса нямаше друг избор, освен да го пусне в ПСЖ – клуб, подкрепян от държавния инвестиционен фонд на Катар.

Двата сезона на Меси във Франция, макар и щедро компенсирани, бяха предимно нещастни за него. Въпреки че спечели 2 пъти надпреварата във френското първенство, клубът се провали в престижната Шампионска лига. Затова Меси намери утеха в националния отбор на Аржентина, който той изведе до първия триумф на Световното първенство от 36 години насам в Катар през декември 2022 г. След това Меси се завърна в ПСЖ, изглеждайки до голяма степен незаинтересован от случващото се във френския футбол.

Отношенията с клуба се разпаднаха окончателно, когато Меси пропусна задължителна тренировка в деня след поражение тази пролет, за да пътува до Саудитска Арабия в ролята си на посланик на Visit Saudi. Това пътуване само подхрани допълнително спекулациите, че Меси ще се присъедини към златната треска в пустинята и ще подпише договор с един от най-големите клубове в кралството. Слуховете само се засилиха, след като Саудитският публичен инвестиционен фонд пое контрола над 4 отбора в лигата, за да финансира мащабното пазаруване на големи футболни звезди.

Но разговорите между представителите на Меси – а именно баща му Хорхе Меси – и „Интер Маями“ на Бекъм се ускориха през последните дни след последния мач от сезона на ПСЖ и след като стана ясно, че Барселона още не може да си го позволи.

Какво ще се случи в САЩ?

Бекъм, който беше капитан на Англия, спечелил требъл с Манчестър Юнайтед, бил е галактико в Реал Мадрид и беше изпълнявал спиращи дъха свободни удари, смята, че „Интер Маями“ е част от неговото футболно наследство.

„Разбира се, че искаш да се сравняваш с великите клубове във финансово отношение, а очевидно и на терена. Искаме децата ни да се появят на стадиона след 10, 15, 20 години и да кажат, че това е нещото, което нашият баща е създал“, споделя Бекъм в интервю за CNBC през 2020 г.

Още преди Меси съдбата на „Интер Маями“ започна да се променя. Миналата година двамата милиардери – братя Мас, главни акционери в клуба, и Бекъм накараха градските комисари на Маями да се съгласят на 99-годишен договор за наем за преустройство на принадлежащ на града кънтри клуб в частен имот, който ще включва футболен стадион, хотел, офис парк, търговски площи и обществен парк.

Въпреки че мегапроектът за стадиона още не е започнал, Меси ще намери настоящия дом „Интер Маями“ коренно различен от това, на което се радваше в Барселона – клубът, за който играеше от тийнейджър, преди да отиде в ПСЖ през 2021 г. Домът на „Интер Маями“ е стадионът DRV PNK (произнася се Drive Pink) във Фет Лодърдейл, Флорида, който понякога бива поделян с гимназиалната спортна асоциация на Флорида за щатските първенства.

Той побира едва 18 000 души – спрямо почти 100 000 души за „Камп Ноу“ на Барселона. „Няма по-добър шанс да се развие любов към Мейджър Лийг Сокър от сега, защото в Маями ще играе най-великият играч на всички времена“, отбелязва пред Bloomberg Стив Дейвис, футболен анализатор.

Дали Меси наистина ще спечели нещо в MLS е почти второстепенно. Най-голямото упражнение по брандиране, някога e осъществявано в лигата, ще го приземи в отбор, който е постигнал само посредствени резултати и наскоро уволни мениджъра си. За 3 години съществуване „Интер Маями“ никога не е бил по-напред от 12-о място в класирането. Средната посещаемост на клуба на стадиона му във Форт Лодърдейл след пандемията е около 13 700 фенове.

Посещенията със сигурност ще нараснат сега, когато Меси – момчето от Аржентина, създадено в Барселона, отказало на Саудитска Арабия, се появи в Южна Флорида.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

С поглед към бъдещето: Меси създава компания за инвестиции в технологии, медии и спорт

Кой е най-високоплатеният спортист за всички времена?

Водещите първенства в Европа с рекордна сума за трансфери този сезон

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички