ВАП възложи на Ангелкова проверка на свободния достъп до плажовете


ВАП възложи на Ангелкова проверка на свободния достъп до плажовете
Снимка: БГНЕС

3582

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова проверка за законност по спазване на Закона за устройството на територията на черноморското крайбрежие, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Тя ще включва и инспекция на специални законови изисквания като:

- обезпечаване на свободния достъп до морските плажове без определяне на такси за това;

- осигуряване не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите. По силата на закона тази площ трябва да е равностойна като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера или наемателя плажни принадлежности, които той предоставя възмездно на посетителите на морския плаж, и да е обозначена на морския плаж и на указателни табели;

- законосъобразно поставяне на преместваеми обекти и съоръжения за осъществяване на задължителните дейности на морския плаж и за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване и др.

Според закона задължителни са дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, а обектите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване по правило могат да заемат общо до 2 на сто от площта на морския плаж.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен, след което на прокуратурата ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните.

Целта на проверката е гарантиране на спокойното ползване на морските плажове през целия летен сезон, подчертават от прокуратурата.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички