Fitch потвърди рейтинга на България


Fitch потвърди рейтинга на България
Снимка:

373

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута на "BBB-" и дългосрочния рейтинг в местна валута на "BBB", съобщиха от МФ. Перспективата и на двата показателя е стабилна. От агенцията похвалиха и стабилността на банковия сектор у нас.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се увеличи с 1% през 2013 и с 1,7% през 2014 г., прогнозират от Fitch. Растежът през 2015 г. пък ще бъде 2,3 на сто. Според очакванията на агенцията бюджетният дефицит ще нарасне до 1,7% от БВП за периода 2013-2014 година. Рейтингът отразява ниското ниво на държавен дълг в размер на 18,5% от БВП, което поставя страната на второ място по най-ниско ниво на този показател сред държавите-членки на ЕС и е много под средното от 35,6% за страните с подобен рейтинг. Нивото на държавния дълг ще остане под 20% в периода 2013-2015 г., като не се очакват трудности при рефинансирането му. Нетният външен дълг на страната в размер на 28% от БВП през 2012 г. е по-висок от средното за държавите от категорията "BBB", но динамиката му се характеризира с низходящ тренд, особено във връзка с изплащането на задължения към банките-майки от страна на местната банкова система.

Очакванията за по-бавен растеж на БВП и сравнително ниското ниво на доходите на глава от населението за категорията "BBB" са сред факторите, ограничаващи кредитния рейтинг на страната. Сам по себе си икономическият растеж няма да е достатъчен фактор в процеса на догонване на средните нива на доходите в ЕС, уточняват от Fitch. Стабилната перспектива отразява оценката на агенцията, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са добре балансирани към момента.
Банковият сектор като цяло остава добре капитализиран. Необслужваните кредити са на ниво от 16,9% към април 2013 г., но са добре обезпечени. Според данни на Евростат, задлъжнялостта на частния сектор е била в размер на 110% от БВП в края на 2011 г., което също е по-високо от средното за страните с подобен рейтинг, а междуфирмената задлъжнялост е 41% от БВП според МВФ в края на 2012 година.

Все пак има и доста фактори, които биха могли да предизвикат преоценка на рейтинга на България. Страната е чувствителна към развитието на еврозоната по отношение на търговията и финансовия сектор. Ново влошаване на дълговата криза, което обаче не е включено в основния сценарий на прогнозата на агенцията, би оказало влияние върху икономическата и политическа стабилност в България и от своя страна би довело до понижаване на рейтинга. В същото време провеждането на основните структурни реформи, които да направят по-силен и устойчив икономическия растеж на страната, би довело до положителна промяна на кредитния рейтинг в средносрочен план.

Според Fitch членството на България в ЕС подпомага политическата и институционална стабилност, но управлението в страната е технократско правителство на малцинството и това би могло да застраши политическата стабилност и да възпрепятства осъществяването на ключови реформи. Не се очаква обаче значителна ескалация на текущата проблеми в страната.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички