Китай и Русия изместват САЩ и Германия от икономическия хоризонт през 2020 година


Китай и Русия изместват САЩ и Германия от икономическия хоризонт през 2020 година
Снимка:

3671

През 2020 година три от петте икономически сили в света ще бъдат развиващи се икономики, което представлява 30.4%  от световния БВП на глава на населението.

Развитите икономически сили ще бъдат изместени от нови суперсили на пазара и по-специално страните от БРИК, които се издигнаха като ефект от сеизмичните въздействия на глобалната икономическа криза през 2008-2009 година. Евромонитор прогнозира, че Китай ще стане най-голямата икономическа сила в света по отношение на БВП на глава на населението още през 2017 година.

Освен това, Русия ще изпревари Германия и ще се качи на пета позиция като икономическа сила през 2016 година. Тези промени ще окажат влияние върху световната политика, бизнес средите и инвестиционните потоци, докато потребителските пазари в развиващите се страни ще нараснат значението с развитието на средната класа.

1. Китай: Най-голямата икономическа сила през 2017 година

Голяма производствена база, евтина работна ръка, най-многобройното население в света и икономиите се отразиха на мащаба на икономиката и доведоха Китай до безпрецедентен икономически растеж. Въпреки че растежът й е постепен, забавено възстановяване на развитите икономики след световната икономическа криза означава, че Китай ще изпревари САЩ и ще се превърне в най-голямата икономика в света през 2017 година. Тя ще представлява 19% от световния БВП през 2020 г. по отношение на БВП на глава от населението. Предизвикателства са наистина големи, включително и нарастващите разходи за труд, замърсяването на околоната среда, потенциалните имотни балони и бързо застаряващото населението, което произтича от политиката китайските семейства да имат само по едно дете. Евромонитор прогнозира, че през 2014 година трудоспособната възраст в Китай, определена между 15 и 64 години, ще падне.

2. САЩ: Край на американската мечта?

САЩ ще загуби позицията си на номер едно в световната икономика през 2017 година. През 1990 година САЩ ​​представляват една четвърт от световния БВП по отношение на глава на населението, но прогнозата е цифрата да се понижи до 16% до 2020 година. Страната е на нивото, на което беше, когато започна световната финансова криза през 2008 година. Оттогава не е успяла да въстанови напълно потенциала си, а същевременно бавно губи конкурентоспособност в световните класации. Въпреки че американското правителство успя да избегне от "фискалната скала" през 2012 година, едно от най-големите предизвикателства за страната остава стратегията за намаляване на дефицита на бюджета, без да последва политическа криза. Въпреки това, САЩ запазва предимството си на най-големия потребителски пазар и лидерската позиция в технологичните иновации.

3. Индия: Страната се облагодетелства от демографския растеж след 2020 година

Индия ще измести Япония от третата позиция на световните икономически сили за БВП на глава от населението и по-свежият демографски ресурс, което означава, че страната може да стане най-голямата икономика в света през следващите десетилетия. Индия има младо население и се възползва от този демографски дивидент – ситуация, в която има повече хора в трудоспособна възраст и относителният дял на детското население е по-малък. Евромонитор прогнозира, че Индия ще бъде с най-многобройното население в света до 2025 година и че броят на хората в трудоспособна възраст ще се увеличи с 11,6% през 2013-2020, в сравнение с Китай, където растежът е 3,1%. Индия обаче изостава в основните показатели, включително образование и развитие на инфраструктурата.

4. Япония: Ще плати цената на годините икономическа стагнация

Структурните проблеми обиколиха Япония, след десетилетия на слаб икономически растеж и дефлация, и държавен дълг, които възлиза на 235% от БВП през 2012 година, като е и най-големият в света. Макар че страната все още не е претърпяла кризата, в стил „еврозона”, тъй като по-голямата част от дълга е на вътрешния пазар, увеличаването на външния дълг може да предизвика дългова криза в страната. Япония има най-старото население в световен мащаб (средната възраст там е 44,7 за 2012 година) и намаляването на работната ръка ще окаже значителен натиск върху държавните финанси, което прави износа на силна валута неконкурентен. Но мястото на Япония в Азия означава, че страната може да се възползва от по-ниските производствени разходи в региона и нарастващото търсене на високотехнологични продукти от процъфтяващата азиатската средна класа. Подобно на САЩ, Япония е глобален технологичен лидер, с конкурентно предимство пред своите развиващи се съседи.

5. Русия: Сваля Германия от петото място на световните икономически сили

Русия ще стане петата по големина икономика в света през 2016 година по отношение на БВП на глава от населението с помощта на енергийния си сектор, като един от топ производителите на петрол и природен газ в световен мащаб. Тя има потенциал и заради бързо разрастващия се потребителски пазар, които Евромонитор прогнозира, че той ще бъде деветия по големина в световен мащаб през 2020 година. Присъединяването й към Световната търговска организация през август 2012 година допълнителни заздрави интергирането й в глобалната икономика. Липсата на икономическа диверсификация и модернизация остават дългосрочните предизвикателства, с които правителството се опитва да се справи. Един от опитите им е чрез инвестиране в проекта – Сколковски център за иновации (високотехнологичен център). Това ще бъде руския модел на Силиконовата долина. Корупцията, контрола в държавата и бюрокрацията също допринасят за лошия бизнес климат в Русия. Както и в другите страни от Източна Европа, броят на хората в трудоспособна възраст ще намалее - с 4.5% от 2013 до 2020 година, въпреки краткотрайния бейби бум, който ще бъде истинско демографското предизвикателство за поддържане на икономика с насоченост в износа на природни горива.

Десислава Мирчева

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички