Корпоративна търговска банка - банката, в която държавният бизнес държи парите си


Корпоративна търговска банка - банката, в която държавният бизнес държи парите си
Снимка:

1173

Новите правила за избор на банки и финансови институции, които обслужват държавните предприятия, вече са окончателно утвърдени от Министерския съвет. До шест месеца всяко държавно дружество или дружество, в което държавата държи повече от 50%, трябва да се съобрази с новия регламент. Става въпрос за държавните предприятия с балансова стойност на паричните средства (капитал) над 3 млн. лева.

Кабинетът реши компаниите с над 50% държавно участие да са задължени да държат на депозит в банка не повече от 25 на сто от нетната си финансова експозиция. С други думи това са парите след отчитането и приспадането на получените от съответната банка заеми и други оборотни средства, информира bTV. Изчисленията се правят в левове.

Справката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма показва, че в 59,44% от парите на Националната електрическа компания се държат в Корпоративна търговска банка. Положението е още по-интересно при „Булгартрансгаз” и Българския енергиен холдинг – там нетната експозиция е 96% и 88,20% съответно. Същото е положението и при Енергийния системен оператор (ЕСО) – 94,76% от парите му са в Корпоративна търговска банка.

Най-много средства на „Мини Марица Изток” ЕАД също са в КТБ – 50,34%. При „Кинтекс” положението е равностойно – 34,48% в КТБ и 33,45% в Уникредит Булбанк. Най-голяма част от парите на АЕЦ „Козлодуй” се държат в Инвестбанк – 42,54%.

КТБ е основната банка и на „Тежко машиностроене” – 100% от парите на предприятието са в банката на Цветан Василев. Друг такъв случай на предприятие, чиито пари на 100% се управляват от една банка, е „Индустриална зона Запад”. Банката е Централна кооперативна банка, като тази банка държи 100% от парите на „Индустриален и логистичен парк Бургас” АД.

При Министерството на финансите предприятието е Българска фондова борса. 40,96% от парите на дружеството са в Юробанк И Еф Джи, а 31,33% са в Корпоративна търговска банка.

Интерсна е картината и за предприятията, подопечни на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В БДЖ Товарни превози  61,66% от средствата се управляват от Корпоративна търговска банка. При БДЖ Пътнически превози 73,22% от парите се управляват от Юробанк И Еф Джи, а 26,23% са при Обединена българска банка. 40,91% от парите на „Железопътна инфраструктура” са в Първа инвестиционна банка, а 28,22% са в КТБ. „Летище София” се държи от Централна кооперативна банка (ЦКБ) – 58,50% и КТБ – 29,34%. Парите на „Информационно обслужване” са най-вече в ЦКБ – 88,66%.

При Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) става въпрос за само две предприятия, отговарящи на условията – ВиК Варна и ВиК Бургас. Централна корпоративна банка държи най-голям дял от средствата и на двете – 78,42% и 59,67%.

В държавните горски стопанства, за които отговаря Министерството на земеделието и храните (МЗХ), най-много средства държи „Търговска банка Д АД” (Ди Банк) – в две от пет стопанства и по-малък дял в трето. Първа инвестиционна банка управлява 54,18% от парите на държавното горско стопанство в Благоевград.

Две са предприятията, за които отговаря Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) - Национална спортна база и Български спортен тотализатор. Най-голям дял от парите на спортната база са в Централна корпоративна банка - 98,89%, в на тотализатора средствата се управляват от Сибанк (49,37%), както и Юробанк И Еф Джи (32,17%).

Министерството на образованието, младежта и науката пък отговаря за "Студентски общежития и столове". 98,17% от парите на предприятието се управляват от Корпоративна търговска банка.

Министерството на вътрешните работи (МВР) е публикувало справка БМВ ООД (Безконтактни мултиплексни вериги). 81% от парите на дружеството са в Райфайзен Банк.

От Министерството на правосъдието са дали справка за ДП Фонд Затворно дело. Там 91,16% от парите се управляват от Централна корпоративна банка.

40,50% от парите на НДК се управляват от Българо-американска кредитна банка, а 39,08% - от Уникредит Булбанк, показва пък справка в Министерството на културата.

Справките са към 31 март тази година.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички