Надбавката за зелена енергия може да скочи със 177%


Надбавката за зелена енергия може да скочи със 177%
Снимка:

583

Всяка година в началото на месец април, енергийните дружества вече са предложили цените си за новия ценови период, който реално започва от юли, ДКЕВР пресмята очакваното поскъпване и орязва предложенията, обикновено след съвет на премиера, съобщава вестник "Капитал".

Тази година има някои разлики. Първата, разбира се, е че имаше национални протести срещу цената на тока и това направи темата експлозивна. Друга разлика е, че служебният министър-председател Марин Райков не е дал публично указание за процента на нарастване, а публичността в данните идва на фона на разследване на прокуратурата, което цели да докаже, че ДКЕВР е неефективен регулатор.

При производителите най-скромни изглеждат исканията на ТЕЦ "Марица 3". Ако сравненията се направят спрямо миналогодишните им предложения, то ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" са свили най-много претенциите си. АЕЦ "Козлодуй" почти повтаря неодобреното си предложение от миналата година. Традиционно за най-голямо увеличение настоява ТЕЦ "Варна", чиито собственици ЧЕЗ от доста време повтарят, че наложените им цени едвам покриват експлоатацията, камо ли модернизацията и екологизацията им.

Стряскащи са предложенията за т.нар. добавки, с които се покриват различни разходи като зелената енергия, токът от топлофикациите и разходите по дългосрочните договори на НЕК с ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" и ТЕЦ AES "Гълъбово".

Надбавката за зелена енергия би трябвало да скочи според предложението на НЕК с цели 177%. Ако се взема за база на прогнозата периодът 2012/2013 г. за общо доставена електроенергия на високо и средно напрежение, то сега държавната електрическа компания прогнозира 1.260 млрд. лева за преференциални цени. Дори ако се имат предвид покриването на евентуалните загуби на НЕК от непредвидения ръст на ВЕИ проектите през миналата година и по-ниското очаквано производство на електроенергия, скокът от досегашните около 400 млн.лв. е необясним. Фотоволтаичните централи наистина почти се удвоиха спрямо последните регулаторни сметки, но при другите ВЕИ-та ръст няма.

В същото време НЕК иска скок с 50-60% за електроенергията от заводски и топлофикационни централи и дългосрочните си договори. Това също е странно, на фона на падналите цени на газа и твърдението на министъра на икономиката Асен Василев, че с около 50 млн. лв. годишно ще бъде намалено закупуването на ток от заводските ТЕЦ.

Другото сериозно нарастване е в ЕСО. С увеличаване на ВЕИ мощностите, разходите за престои на ТЕЦ нарастват, но 60-процентния предлаган ръст също изглежда твърде голям. Още повече, че той идва на фона на декларираното желание за провеждането на търгове за студен резерв - т.е. свиване на разходите за него като цяло.

При електоразпределителните дружества предложенията също никак не са умерени. Понижението на цените от миналия месец бе понесено именно от четирите ЕРП-та, чиито цени за пренос бяха намалени. ЕРП-та освен това са натоварени и временно да запълват дупката в недостигащите средства за преференциални тарифи за зелена енергия.

На базата на предложенията на енергийните дружества не може да се каже каква би била крайната цена за потребителите, тъй като ДКЕВР не е предоставила данни за предполагаемата средна цена на енергията. Освен това увеличенията по едно перо, често водят до намаления при друго.

Със сигурност натискът за повишение на цените е голям и голяма част от него е оправдан. Предизборно обаче той ще бъде задържан. Така че шокът ще бъде отложен за следващата година.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички