Защо не бива да пием минерална вода в горещото време?


Защо не бива да пием минерална вода в горещото време?
Снимка: iStock

35974

Популярен факт е, че в горещото време трябва да консумират повече течности, в количество най-малко от два литра на ден. Половината от това количество трябва да бъде чиста вода. Знаците, че пиете твърде малко или твърде много вода 

Диетолози съветват да заложим на вода, която не е с прекалено висока минерализация. Най-подходящият вариант е трапезната вода. Изберете такава, която не е лечебна, а именно трапезна или чиста питейна вода, препоръчва диетологът Михаил Гинзбург.

В горещините тялото губи много течности не само чрез отделяната пот, но и чрез издишвания въздух. В резултат на това се увеличава концентрацията на жлъчка. На този фон е възможно образуването на жлъчни камъни. Консумацията на вода с висока минерализация единствено би подпомогнала този процес. 10 забавни начина да пиете повече вода

Експертите са категорични, че в топлите месеци трябва да се пие вода, която не е газирана. Към нея може да добавите лимон, джинджифил, различни плодови напитки или зелен чай. Най-важното е да не добавяте захар. Можете също така да приготвите неподсладен компот от сушени плодове, който да консумирате за утоляване на жаждата.

Колко вода трябва да пием на ден?

Сигурно сте чували за прословутите 8 чаши вода на ден, но истината е, че няма научно доказателство, че трябва да се пият точно толкова. Всичко е строго индивидуално според теглото, възрастта и физическата активност на човека. И все пак от американския Институт по медицина препоръчват жените да пият по 2,7 литра вода на ден, а мъжете - по малко над 3 литра.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пиенето на твърде много вода може да е опасно

Защо не бива да пием вода от пластмасова бутилка?

4 ситуации, в които НЕ трябва да пиете вода

7 причини да пиете вода с краставица

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички