Актив убежище: Защо цената на златото остава ниска въпреки кризисните времена?


Актив убежище: Защо цената на златото остава ниска въпреки кризисните времена?
Снимка: iStock

4792

Златото е изправено пред сериозна конкуренция през тази година за титлата най-предпочитан актив убежище от инвеститорите.

Цената на златото се установи на ниво от 1 831.80 долара за тройунция в четвъртък тази седмица, което е най-ниската цена на затваряне от март месец насам.

Това се случва, след като цената на благородния метал се понижи през последните няколко месеца, като разпродажбите се ускориха през последните седмици поради скока в доходността на облигациите и долара.

Инвеститорите са склонни да предпочитат държавни облигации пред злато, когато доходността е висока, тъй като те предлагат редовни купонни плащания. Повишаването на стойността на долара прави закупуването на злато по-скъпо за чуждестранните инвеститори, чиято цена е деноминирана в долари.

Цените на златото скочиха до почти рекордно високо ниво по-рано тази година, тъй като колапсът на няколко американски регионални банки и инфлацията накараха инвеститорите да потърсят убежище от пазарните сътресения. Инвеститорите също залагат, че банкова криза ще накара Федералния резерв на САЩ да се откаже от кампанията си за повишаване на лихвените проценти - ход, който също може да повиши интереса към златото.

Оттогава банковият сектор се стабилизира, а пазарът на труда и икономиката на САЩ останаха забележително устойчиви въпреки историческия цикъл на увеличаване на лихвените проценти на Фед, предизвиквайки притеснения, че централната банка ще поддържа лихвите по-високи за по-дълго време.

ОЩЕ: Сърбия откри злато за няколко милиарда близо до границата с България

Тогава Фед посочи през септември, че вероятно ще повиши лихвените проценти още веднъж тази година и ще ги задържи по-високи до 2024 г., изпращайки доходността на държавните облигации на САЩ до най-високото им ниво от повече от десетилетие и подхранвайки поскъпването на щатския долар.

Златото понесе удар, както и акциите на минните компании, добиващи благородни метали. Акциите на Barrick Gold загубиха 11% през последните три месеца, Kinross Gold се срина с 3%, а Northam Platinum се срина с 22%.

Борсово търгуваният фонд SPDR Gold Shares, популярен фонд за проследяване на представянето на физическо злато, е намалял с 5% през същия период.

Цената на златото остава ниска, въпреки утвърдения статут на благородния метал като актив убежище, тъй като в момента инвеститорите имат по-добри алтернативи за вложения;

Снимка: iStock 

И все пак не всеки казва „прав ти път” на златото.

Главният финансов директор на Costco (най-голямата верига в света от типа склад за търговия на дребно) Ричард Галанти казва по време на представянето на приходите на компанията през миналата седмица, че търговецът на дребно обикновено разпродава своите златни кюлчета от една унция в рамките на няколко часа, след като бъдат презаредени на уебсайта. (Да, Costco продава златни кюлчета.)

Мат Дмитришин, главен инвестиционен директор в Telemus, казва, че очаква цените на златото да се търгуват между 1 700 и 1 900 долара през следващите шест месеца. Фирмата му има малка позиция в борсово търгуван фонд, който притежава физически златни кюлчета, и планира да я задържи като хедж срещу несигурността на курса.

„Винаги има риск да се случи някакво неочаквано събитие“, казва той.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на златото може да счупи всички рекорди, достигайки до 2 500 долара, смятат анализатори

Търсенето на злато по света намалява през първото тримесечие на тази година

Цената на златото достигна 13-месечен връх, докосва исторически рекорд

2023 година ще бъде рекордна за цената на златото

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички