2023 година ще бъде рекордна за цената на златото


2023 година ще бъде рекордна за цената на златото
Снимка: iStock

19596

Цената на златото достигна шестмесечен връх във вторник, а според експерти металът ще продължи да поскъпва през 2023 г. Спот цената на златото достигна връх от малко под 1850 долара за тройунция, преди да се стабилизира около 1838 долара. В сряда сутрин благородният метал се търгува около 1850 долара.

Цената на златото се покачва от началото на ноември, тъй като пазарните сътресения, нарастващите очаквания за рецесия и допълнителните покупки на злато от централните банки подкрепят търсенето, пише CNBC.

Тази тенденция вероятно ще се запази и през настоящата година, тъй като се задава край на вдигането на лихвите от централните банки, по-слаб долар и висока инфлация. Всичко това ще допринесе за поскъпване на жълтия метал. Предстои голямо поскъпване на златото

Освен това дедоларизацията, предприета от няколко централни банки миналата година, когато беше закупено рекордно количество злато, изглежда ще продължи, посочва Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank.

Ключово значение за цената на златото ще имат резултатите от срещата на Федералния резерв тази седмица и докладът за работните места в САЩ. В близките дни златото спокойно може да достигне нива от 1850 и 1878 долара, предвижда Хансен.

Нов рекорд през 2023 година?

Ситуацията на световните пазари пред 2023 г. до голяма степен зависи от курса на паричната политика, тъй като централните банки облекчават агресивните повишения на лихвените проценти от миналата година заради забавящия се икономически растеж и възможните рецесии.

Все още не е ясно дали това ще доведе до намаляване на лихвите до края на годината, защото се очаква инфлацията да остане доста по-висока от целевите нива в повечето големи икономики. Ако централните банки постепенно преминат към курс на намаляване на лихвите, това ще има сериозни последици за цената на златото.

2023 г. ще доведе до нов рекорд за всички времена за златото и началото на "нов светски бичи пазар", като цената ще надхвърли 2100 долара за унция, предвижда Ерик Странд, мениджър на AuAg ESG Gold Mining ETF. "Централните банки като група продължиха след голямата финансова криза да добавят все повече и повече злато към своите резерви, като нов рекорд беше поставен за (третото тримесечие на) 2022 г.", казва Странд.

Експертът очаква централните банки да спрат с вдигането на лихвите през тази година, постепенно да започнат процес по намаляването им, което ще доведе до поскъпване на златото за години напред. В резултат на това до края на 2023 г. цената на благородния метал ще скочи с 20%. Златото може да скочи до невероятните 4000 долара

Очаквания за поскъпване на златото има и Юрг Кийнер, ръководител в Swiss Asia Capital. Според него ситуацията на пазарите в момента е подобна на тази през 2001 и 2008 г. "През 2001 г. пазарът не просто се придвижи с 20 или 30%, той се придвижи много, същото беше и през 2008 г., когато всъщност имахме по-малка разпродажба на пазара и стимулите се върнаха, а златото премина от 600 долара до 1800 долара за нула време. Мисля, че имаме много добър шанс да видим голямо движение", казва Кийнер пред CNBC в края на декември.

Според него поскъпването на златото няма да бъде само с 10% или 20%, а цената му ще достигне нови върхове. Златото може да покори нови невиждани върхове

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички