Златото може да скочи до невероятните 4000 долара


Златото може да скочи до невероятните 4000 долара
Снимка: iStock

6291

Цената на златото може да достигне 4000 долара за тройунция през следващите 3 години, но фактори като разработването на коронавирусна ваксина и президентските избори в САЩ могат да променят сегашната траектория на поскъпването на благородния метал, прогнозират анализатори, цитирани от CNBC.

Тази година златото достигна рекордни стойности, каквито не бяха отчитани от септември 2011 г. Инвеститорите са привлечени от активите "убежища", тъй като пандемията не показва признаци на отслабване. Миналата седмица цените на благородния метал скочиха над 2000 долара за тройунция за първи път в историята.

Лесно можем да станем свидетели на цена на златото от 4000 долара за тройунция, прогнозира пред CNBC Франк Холмс, главен изпълнителен директор на американската инвестиционна компания Global Investors.

Сред причините за поскъпването на златото той посочи трилионите долари, необходими за стимулиране на американската икономика по време на пандемията от новия коронавирус и добави, че министрите на финансите на Г-20 и централните банки "работят заедно като картел и всички те печатат трилиони долари".

Не сме виждали такова равнище на печатане на пари от централните банки при нулева лихва. При нулеви лихви златото се превръща в много, много атрактивен актив, подчерта Холмс.

Поскъпването на златото беше предсказано още миналата есен, много преди да започне кризата с коронавируса. Тя значително ускори вече развиващите се тенденции на финансовите пазари и като цяло в световната икономика.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички