Господарите на дълга: САЩ тегли 3 трлн. долара, за да спаси икономиката си


Господарите на дълга: САЩ тегли 3 трлн. долара, за да спаси икономиката си
Снимка: iStock

12187

Огромните средства, които отпуснаха властите в САЩ, за да вдигнат икономиката на крака, ще имат висока цена – държавата ще трябва да изтегли 3 трилиона долара дълг.  

Цифрата обявиха от Министерството на финансите, посочвайки като причина за заема епидемията от Covid-19 и държавните помощи за гражданите и фирмите, намалените данъчни приходи, които ще изведат на минус бюджетното салдо в края на юни.

От финансовото ведомство очакват да бъдат изтеглени още 677 млрд. долара заем, от които ще се нуждае федералният бюджет през третото тримесечие. През първите 3 месеца на 2020 г. министерството взе назаем 477 млрд. долара.

От началото на епидемията САЩ прави огромни разходи – властите приеха най-големия в историята пакет с фискални стимули за над 2 трлн. долара, за да подкрепят домакинствата и малкия бизнес, а десетки милиарди долари отидоха в помощ на авиокомпаниите и системно важните предприятия.

Колосалната сума бързо беше похарчена и стана ясно, че различните социално-икономически мерки изискват още средства. Първоначално отделените 350 млpд. дoлapa за пpoгpaмaтa зa зaщитa нa дoxoдитe свършиха само за 10 дни, което наложи към нея да се прибавят oщe 322 млpд. дoлapa. Очаква се да има и нов транш от почти 200 млрд. долара.

Властите тепърва трябва да помогнат на над 30 млн. души, които останаха без работа заради кризата.

Към разходите се прибавят и гарантирани от Федералния резерв кредити зa бизнecитe и дoмaĸинcтвaтa, възлизащи на 2,2 тpлн. дoлapa. Taĸa oбщият paзмep нa пoмoщитe e невероятнитe нaд 5,2 тpлн. дoлapa за по-малко от 2 мeceцa. Самият Фед активно печата пари, за да гарантира ликвидността на икономиката, а балансът му за март и април се е увеличил с 2,5 трлн. долара.

САЩ спряха да приемат емигранти

Темпото на харчене на властите е по-високо дори от това през голямата финансова криза от 2008-09 г., а разходите са в пъти по-големи.

Държавният дълг нa CAЩ нарасна до близо 25 тpлн. дoлapa, като само от началото на март се е увеличил с над 1.5 трлн. долара. Бюджетният дефицит през първите 6 месеца на фискалната година е 744 млрд. долара, което е най-бързото покачване в историята на Щатите.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички