В окото на бурята: Безработните в САЩ вече са над 30 млн. души


В окото на бурята: Безработните в САЩ вече са над 30 млн. души
Снимка: iStock

6438

Продължава тежкият срив на трудовия пазар в САЩ заради пандемията от коронавирус. Само за 6 седмици останалите без работа надхвърлиха 30 млн. души, като нарастват с по няколко милиона всяка седмица.

3.84 млн. души подадоха документи за безработица само през миналата работна седмица, според данните на американското министерство на труда. Цифрата надхвърли очакванията на експертите, които предвиждаха 3.5 млн. постъпващи на трудовата борса.

Макар общият брой на заявленията за безработица да намалява на седмична база (предходната седмица 4.4 млн. души се регистрираха като безработни), общият брой на хората без работа в САЩ е обезпокоителен – 30.3 млн. души или близо 10% от цялото население на страната.

Това най-тежката криза на заетостта в историята на Щатите. Положението беше най-драматично през първата седмица на ограниченията, когато 6.87 млн. души останаха без работа.

Коронавирусът върна САЩ в епохата на Голямата депресия

Скокът на безработицата се дължи на ограничителните мерки, наложени срещу разпространението на коронавируса. Макар че някои щати и общини възстановиха част от икономическите дейности, голяма част от ключовата американска инфраструктура остава блокирана.

Проблемите на пазара на труда са отражение на по-голям спад в икономическата активност, който едва сега започва да дава се усеща в данните за трудовия пазар. По първоначални данни брутният вътрешен продукт се сви с 4,8% през първото тримесечие, но цифрите вероятно ще са още по-негативни, щом излязат окончателните данни.

САЩ се насочват към тежка рецесия, а според експерти най-лошото тепърва предстои. През второто тримесечие вероятно ще има още по-голямо свиване на икономиката, като БВП може да спадне с до -12% спрямо началото на годината.

Пандемията от коронавирус вероятно ще предизвика най-дълбоката рецесия в САЩ от Голямата депресия.

Безработицата, която преди кризата беше най-ниската за последния половин век, сега вероятно ще се утрои, достигайки 15.1%.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички