Коронавирусът върна САЩ в епохата на Голямата депресия


Коронавирусът върна САЩ в епохата на Голямата депресия
Снимка: iStock

9780

Икономиката на САЩ се сви с 4,8% през първото тримесечие на 2020 г. Това е най-бързият спад от Голямата депресия, съобщават вестник Washington Post и Националното обществено радио (NPR), позовавайки се на данните на Министерството на търговията.

Това е първото свиване за тримесечие от 2014 г. В края на 2019 г. американската икономика отчете ръст от 2,1 на сто.

САЩ се насочват към тежка рецесия, което слага край на най-дългия период на икономическа експанзия в историята на страната. Но според експерти най-лошото тепърва предстои. През второто тримесечие вероятно ще има още по-голямо свиване на икономиката, като БВП може да спадне с до -12% спрямо началото на годината.

В резултат на пандемията от Covid-19 американската икономика бележи спад от 4,8 на сто от януари до март на годишна база, което е най-стръмният спад от разгара на световната финансова криза преди повече от 10 г.

Ако коронавирусът не отшуми до лятото

Шокът през втората половина на март потопи икономиката и беше толкова силен, че заличи растежа от предишните 2 месеца и половина. Потребителските и бизнес разходи тръгнаха рязко надолу, а хората внезапно спряха да използват не само множество услуги, но и редица стоки.

Всичко това показва каква е реалната цена на ограничителните мерки в борбата с коронавируса. Властите признават, че свиването на БВП е частично вследствие на отговора срещу Covid-19.

Потребителските разходи, които представляват около 70% от БВП - са намалели със 7,6% през първото тримесечие на 2020 г. Това е най-голямото понижение от 1980 г.

Въпреки че американците заливат хранителните магазини, за да се снабдят с храна и стоки от първа необходимост, това не е достатъчно да покрие загубите от блокирането на повечето сектори на американската икономика.

Тръмп иска да ни лекуват от Covid-19 с дезинфектант

За сравнение през последното тримесечие на 2008 г. икономиката на САЩ се сви с -8,4 на сто, а през третото тримесечие на 2001 г. с -1,7%, припомня Националното обществено радио.

Пандемията от коронавирус вероятно ще предизвика най-дълбоката рецесия в САЩ от Голямата депресия.

Експерти предвиждат, че спадът на икономиката ще бъде 3 пъти по-голям от този през глобалната финансова криза. Американската икономика ще си припомни преживяното в края на Втората световна война, когато фабриките рязко спират да произвеждат танкове и бойни самолети, но все още не са преминали към производство на стоки за гражданите.

Само за 5 седмици са изгубени рекордните 26 млн. работни места. Това е повече, отколкото американската икономика е създала през десетилетието след финансовата криза.

Кризата с коронавируса внезапно прекрати десетилетие на забележителен ръст на пазара на труда. Безработицата, която падна до близо 50-годишно дъно, се очаква да бъде двуцифрен процент.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички