Приеха плана за 2 трлн. долара, който да спаси икономиката на САЩ


Приеха плана за 2 трлн. долара, който да спаси икономиката на САЩ
Снимка: iStock

18327

Камарата на представителите на САЩ прие най-големия в историята пакет с фискални стимули, чиято цел да се бори с икономическите ефекти на коронавируса. Планът за 2 трлн. долара вече е одобрен от Сената и остава само президентът Тръмп да подпише, за да влезе в сила, пишат американски медии.

Планът предвижда еднократна помощ от 1200 долара за всички пълнолетни американци и по 500 долара за всяко дете. Общо за тези цели са планирани около 1/4 от всички средства – 500 млрд. долара. Някои от американците ще получат финансовата помощ още в близките 3 седмици.

Конгресът трябва "да постави семействата и работниците на първо място", призова председателят на долната камара Нанси Пелоси. Тя определи законопроекта като "смекчаване" на унищожителните икономически последици от болестта, като прогнозира, че ще има още планове за подпомагане на "възстановяването".

Какъв данък свали Доналд Тръмп в борбата с епидемията от Covid-19, четете тук.

Антикризисните мерки предвиждат засилена застраховка за безработица, допълнително финансиране на здравни грижи, както и заеми и безвъзмездни средства за бизнеса за предотвратяване на съкращенията.

350 млрд. долара ще бъдат отпуснати в подкрепа на малкия бизнес, 250 млрд. долара за помощи за безработни, 46 млрд. за директна борба с вируса. Други 500 млрд. долара ще бъдат изразходвани за формиране на стабилизиращ фонд за подкрепа на предприятията, щатите и градовете, които са най-тежко засегнати от ефектите на пандемията от коронавирус.

Тази сума ще включва средства за подпомагане на пътническите авиопревозвачи (25 млрд. долара) и 17 млрд. долара за заеми на "предприятия, важни за поддържането на националната сигурност", тоест преди всичко за Boeing, който се оказа в затруднено положение поради проблеми с модела 737 Max и спад на търсенето на фона на почти пълно прекратяване на полетите.

Тласък за приемането на спасителния пакет даде и драстичния ръст в исканията за парични обезщетения заради безработица, които скочиха до рекордните 3,3 млн. миналата седмица, след като бизнесът в цялата страна прекрати дейността си, за да забави разпространението на пандемията.

В момента в САЩ има повече от 92 000 заразени с Covid-19 – най-много в света, по данни на университета Джон Хопкинс. Смъртните случаи вече са 1380. Болниците, особено в Ню Йорк, поискаха финансова помощ, за да устоят на големия приток на пациенти с коронавирус.

По-рано министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че освен пряка подкрепа за икономиката, Федералният резерв ще получи до 4 трлн. долара ликвидност за подкрепа на икономиката. Така общата сума на директната и кредитна помощ ще бъде около 6 трлн. долара, което според съветника на американския президент Лари Кудлоу е най-голямата сума в историята на страната. За сравнение, БВП на САЩ е 21 трлн. долара.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички