Безлихвеният заем от 1500 лв. ще се дава срещу трудов договор


Безлихвеният заем от 1500 лв. ще се дава срещу трудов договор
Снимка:

217662

"Ще бъдат отпуснати и 200 млн. лв. за служителите в неплатен отпуск. С тази социална мярка те ще могат да изтеглят безлихвен заем от държавата в размер до 1500 лева. Единственото, което трябва да предоставят, е трудовия им договор.

Целта е да се подпомогне бизнесът и да не се освобождават хора, които пък от своя страна да разполагат с едни оборотни средства. Парите по тази мярка ще дойдат от Българската банка за развитие, като ще бъдат предоставени директно на търговските банки.

Така че който иска да кандидатства за този държавен заем, трябва да посети търговска банка. Периодът за връщане на този безлихвен заем е до няколко години." Това обясни министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за bTV.

"4,5 млрд. лева ще отпусне държавата за справяне с икономическите последствия във връзка с разпространението на COVID-19. От тях 500 млн. ще бъдат използвани за покриване на здравните нужди, които ще бъдат включени Министерството на здравеопазването", допълни още той.

По отношение на другата мярка – покриване на 60% от възнаграждението на работника, икономическият министър предупреди работодателите, че останалите 40% са негово задължение и ги призова да не лъжат държавата, защото това може да се провери много лесно по размера на осигуровките и данъците.

"Голяма част от бизнеса, който в момента се намира в най-тежко състояние от кризата, е на кредит, това е ясно. Така че за тях най-важно би било банките, към които са длъжници, да бъдат гъвкави с тях.

С мерките на БНБ и българската държава целта е банките да станат по-гъвкави не само по отношение на новите, но и по отношение на настоящите кредити", коментира Емил Караниколов, пояснявайки, че до 25% от изтегления кредит ще бъде гарантиран от държавата.

Относно битовите сметки министър Караниколов увери, че те ще бъдат разсрочени за плащане до 20-дневен срок с опция този срок да бъде удължен с още, ако е необходимо.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички