Борисов: Не бързаме да раздаваме пари, готвим се за най-лошото


Борисов: Не бързаме да раздаваме пари, готвим се за най-лошото
Снимка: БГНЕС

10111

Държавата не бърза да раздава пари, защото никой не знае колко ще продължи пандемията от коронавирус и какви ще са щетите. Управляващите пазят фискалния резерв, за да могат да изплащат пенсиите и ако е необходимо да изтеглят заеми от чужбина при по-добри условия.

Това предупреди премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет. Борисов посочи неизвестността около развитието и продължителността на вируса като главна пречка за вземане на адекватни антикризисни мерки.

"Конкретните (икономически) мерки зависят от времето, за което се готвим. Ако е за 1 месец са едни, ако е за два – са други, ако е за 6 месеца са трети, ако е за една година, надали някой в света може да каже какво да се направи", обясни премиерът.

Дългосрочните мерки са толкова обвързващи, че не знаем кога и какво ще се случи. Никой не знае, няма финансист, който може да го предскаже, изтъкна той.

Държавата засега няма да прави прекомерни бюджетни разходи и ще пази натрупаното в хазната, за да гарантира работата на институциите и доходите на хората, получаващи заплати от бюджета – лекари, полицаи, военни, учители и пенсионери.

"Ако сме безотговорни, веднага ще похарчим парите. Не е минала една седмица и всички: Дайте да похарчим пари!", посочи той. До последния лев ще стискаме, за да има пари за пенсионерите, категоричен е Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не желае да набързо да се похарчат парите на държавата, защото ако ситуацията се влоши, няма да има какво да се направи. "Повярвайте най-лесното е да освободим веднага резервите, този резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Той дава и допълнителна сигурност на негова база да се изтеглят кредити", обясни Борисов.

По думите му ако кризата продължи месец-месец и половина и икономиката не може да се възстанови, тогава хазната ще започне да отпуска по-сериозни суми на нуждаещите се. "В нашите ръце е да раздадем 7 млрд. лева. Не искам да вкарам в дългове младите. Винаги съм бил добър стопанин", категоричен е той.

Мнозина предупреждават, че гладът и сметките неизбежно ще притиснат хората още през следващия месец. Дойде ли такъв период, всичко ще се даде, ще се изхарчи, увери Борисов.

Премиерът повече от час обяснява за различните сценарии и свързаните с тях мерки, за които ежедневно се подготвят правителството и кризисния щаб. Първата ни задача е да защитим живота и здравето на хората, увери министър-председателят.

Управляващите ще уважат президентското вето върху части от Закона за извънредното положение. Борисов отбеляза, че спорните текстове за цените на стоките са предложени от БСП, а са ги приели неохотно, за да запазят кворума и да не се блокира работата на Народното събрание.

Премиерът изтъкна силната зависимост на българската индустрия и икономика от чуждите пазари. "Ако спре автомобилният бранш, нашите 250 завода в автомобилния клъстер закъде ще произвеждат. Изведнъж ще сме в критична ситуация. Тръгнат ли големите компании в света да падат, потъваме и ние", предупреди той.

"Не знаем какво ще стане отвън с другите пазари. Помните като паднаха "Лемън Брадърс" какво се случи с европейската икономика", припомни той.

По думите му е лош сигнал, че големите компании продават добрите си активи и ги обръщат в пари.

Премиерът се похвали, че България много бързо е успяла да мобилизира индустрията си да произвежда защитни облекла, маски, лекарства. Той специално похвали "Софарма", че е дарила на държавата наличните си количества аналгин-хинин.

По думите на Борисов, не може всичко да е за сметка на държавата. "Бизнесмените ми се обидиха, че им казах да си продадат Мерцедесите и да платят заплатите на работниците си. Всичките карат скъпи и нови коли", отбеляза той.

"Нека малко олигарсите да обеднеят за сметка на работниците и обществото. Кой от тях не беше на ски във Франция и сега ние да ги подкрепим с парите на народа. Те стотици хиляди евра са изхарчили там, а сега всички да ги подкрепят. Айде, де", каза още премиерът.

Борисов укори противниците на влизането на България в еврозоната, тъй като ЕС е отпуснал 750 млрд. евро именно за възстановяване на икономиките на страните от валутния съюз.

ЕС още няма приет бюджет, а той ще е и с 6 млрд. евро по-малко. Не само че нямало буфери, а правителствата трупали все по-големи дългове.

"Преди коронавируса Италия имаше 170% външен дълг, България има 20%. Не знам колко ще станат след тази криза. Не знам Германия и Холандия колко време ще могат да удържат на такива плащания", предупреди премиерът.

Испания също имала тежък дълг. "Гърция тъкмо се пооправи и започна нова криза. Отново има над 100% дълг", отбеляза той.

Изведнъж много държави ще легнат на общия (стабилизационен) механизъм на ЕС. Не знам доколко ще издържи ЕЦБ, предупреди Борисов.

Държавите в ЕС действали панически, затваряли граници и налагали други тежки ограничения, в опит да се спасят от заразата. Европейската солидарност стана на пух и прах, отбеляза премиерът.

Европейският съюз не е отпускал нови средства за борба с коронавируса. Брюксел казал на държавите-членки да преразпределят това, с което вече разполагат по оперативните програми.

"От ЕС не идват нови пари. ЕС няма бюджет, за който да ти даде пари, подчерта Борисов.

Европа дори давала по-малко пари от предишния период. Брюксел разрешавал на страните на техен риск да увеличваат дълга и дефицита, но затова неизбежно ще си плащат по-високи лихви, обясни премиерът.

Българските власти са успели да пренасочат 400-500 млн. лв. от оперативните програми. "Ако искаш да вземеш от европейските пари, спри дадена програма и я трансформирай за борба с коронавируса, това е ситуацията", отсече Борисов.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички