Тръмп сваля ключов данък до 0% заради коронавируса


Тръмп сваля ключов данък до 0% заради коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

9821

Президентът на САЩ Доналд Тръмп свали до 0% данъка върху заплатите на работодатели и служители, като антикризисна мярка, която ще е в сила до края на годината, обявиха от Белия дом пред CNBC.

Мярката е част от плана за икономически стимули, който разработва администрацията на Тръмп, за да противодейства на въздействието от разрастващата се епидемия от коронавирус. Целта да е се стимулира потреблението и да се успокоят финансовите пазари, които преживяха няколко тежки спада в последните 2 седмици.

Мярката е обсъдена и приета на напрегната среща между Тръмп и републикански сенатори, които са били скептични към въвеждането на нулева ставка. Президентът е разкрил идеите си за държавна помощ за предоставяне на платен отпуск по болест, заеми за малкия бизнес и данъчни облекчения за конкретни индустрии, разкриват източници, присъствали на срещата.

Тръмп, на когото предстои тежка предизборна кампания през тази година, спомена възможността за намаляване на данъка върху заплатите в понеделник вечерта. Той изрази желание да помогне на авиокомпаниите и на круизните индустрии, докато страхът от вируса и ограниченията за пътувания смачкаха търсенето на туристически и бизнес пътувания.

Белият дом обмисля и отпускането на федерална помощ за индустрията за добива на шистов нефт, която беше тежко засегната от срива на цената на петрола тази седмица. Президентската администрация е готова да стабилизира, но не и да спасява фалиращи компании.

Идеята за временното нулиране на данъка върху доходите е на Питър Наваро, един от водещите съветници на Тръмп по търговската политика. Тя ще стимулира потребителските разходи, тъй като въздействието на коронавируса вероятно ще се усеща и през лятото. За да има ефект, мярката трябва да действа поне до края на годината.

Данъците върху заплатите в САЩ, плащани от работодатели и служители, се използват за финансиране на здравната и социалната система и други правителствени програми. Те са различни от данъците върху дохода. За социално осигуряване служителите са таксувани с 6,2% данък при годишни доходи до 137 700 долара. Здравните осигуровки за работниците са в размер на 1,45%. Същите социални и здравни вноски плащат и работодателите.

Фокусът е върху конкретни отрасли, които ще бъдат най-тежко засегнати и първата стъпка е приспадането на данъците върху заплатите, което ще има незабавен ефект. Каквото и да се направи, трябва да действа до края на годината, посочи сенаторът от републикаците Дейвид Пардю, който е член на комисиите по банки и бюджет.

Съкращението се отнася само за онези, които получават заплати, така че би било слаба утеха за хората, които са уволнени в резултат на икономическия спад. "Ако не получавате заплащане, това няма да ви помогне", призна сенатор Пардю.

Намаляването на данъците и други сериозни икономически стимули трябва да бъдат одобрени от Конгреса, за да влязат в сила, така че те ще се нуждаят от подкрепа от демократите. На съюзниците на Тръмп в Конгреса публично беше казано да оставят политиката настрана и да работят с демократите, за да приемат пакет за икономическа помощ.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички