Търсенето на злато по света намалява през първото тримесечие на тази година


Търсенето на злато по света намалява през първото тримесечие на тази година
Снимка: iStock

3570

Глобалното търсене на злато намалява през първите три месеца на тази година, след като ефектът от големите поръчки на централните банки и китайските потребители бе редуциран от спад в покупките от страна на инвеститорите, посочват от Световния съвет по златото.

Общото търсене на злато възлиза на 1 081 тона, което е спад от 13% спрямо първото тримесечие на миналата 2022 година, посочват от организацията в последния си доклад, предава Reuters.

Около половината от търсенето на злато се формира от бижутерите, докато инвеститорите и държавите са отговорни за по-голямата част от останалото количество. Златото се разглежда от инвеститорите като актив убежище и често се насочват към него във времена на икономическа нестабилност.

Търсенето на злато достигна 11-годишен връх през миналата 2022 година благодарение на големите централни банки, които изкупиха сериозни количества. Цените на златото в същото време докосват рекордни висини, прехвърляйки ниво от 2 000 долара за тройунция.

През първото тримесечие на тази година централните банки са купило 228 тона злато, което е най-голямото количество за периода януари-март от 2000 година насам, посочват от Световния съвет по златото.

Търсенето от страна на бижутерите в Китай достига 198 тона за първите три месеца на тази година, което е най-голямото тримесечно количество от 2015 година насам. Една от причините за силното тримесечие е премахването на COVID-19 ограниченията в страната, което повлия на потреблението във възходяща посока.

Цената на златото достигна 13-месечен връх, докосва исторически рекорд

Купувачите в САЩ, разтревожени от банковите и икономически сътресения, са купили 32 тона златни кюлчета и монети – най-голямото количество на тримесечна база от 2010 година насам.

На фона на това, поръчките на златни кюлчета и монети намалява в Европа, търсенето от страна на бижутерите в Индия отчита 3-годишно дъно, а борсово търгуваните фондове (ETF), които съхраняват физическо злато в полза на инвеститорите, са продавали количества през периода, сочи докладът.

Инвестиционното търсене вече скочи през месец март заради банковите сривове в САЩ, които провокираха страх сред пазарите и анализаторите, очакващи края на вдигането на лихвените проценти от страна на Фед.

Течно злато: Може ли инвестицията в уиски да носи пари?

Според Световния съвет по златото инвестиционно търсене навярно ще нарасне през тази година, а поръчките на централните банки ще останат големи, въпреки, макар и под миналогодишния връх.

Това, че инвеститорите трупат запаси може да направи златото още по-скъпо, което от своя страна би понижило търсенето от страни като Индия, където потребителите често се отказват от поръчки, ако цените са високи, посочва анализаторът от Световния съвет по златото Кришан Гопаул.

Tова са държавите с най-големи златни резерви

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички