Цената на златото достигна 13-месечен връх, докосва исторически рекорд


Цената на златото достигна 13-месечен връх, докосва исторически рекорд
Снимка: iStock

2005

Цената на златото продължава да се покачва, достигайки 13-месечен връх, след като данните в САЩ показаха, че пазарът на труда започва да се разхлабва, подкопавайки очакванията, че Федералния резерв ще повиши лихвените проценти отново.

Златото затвори търговията във вторник на цена над психологическата граница от 2 000 доларa за тройунция, което се случва за първи път от месец март 2022 година. Поскъпването на благородния метал идва след като официалните данни показаха, че обявените свободни работни места от работодателите в САЩ намаляват до най-ниското си ниво от май 2021 година. Това е добър сигнал за Фед, който се опитва да охлади пазара на труда в опит да забави инфлацията, предава Bloomberg.

Цената на златото се доближава до историческия си рекорд от 2 075.47 долара, достигнат през август 2020 година, след като поскъпна рязко през миналия месец в резултат на сътресенията в банковите сектори на САЩ и Швейцария.

2023 година ще бъде рекордна за цената на златото

Последното поскъпване на златото идва след като икономическите индикатори в САЩ подсказват за охлаждане на пазара, което от своя страна намалява очакванията за нови повишения на лихвите от страна на Фед – нещо, което обикновено оказва натиск върху активите, които не носят доходност от лихви.

В същото време представители на централната банка се противопоставят на възможността за забавяне в темпа на вдигане на лихвите по-късно през тази година, настоявайки, че процесът трябва да продължи, за да се реши проблема с инфлацията.

Банковите фалити в САЩ повлияха на Фед и той забави лихвените увеличения

В реч във вторник, президентът на Федералната резервна банка на Кливланд Лорета Местър, даде сигнали, че лихвените проценти трябва да бъдат вдигнати отново през 2023 година, след което да бъдат задържани на достигнатото ниво известно време.

„Настроението на пазара на злато се подобри значително след банковия смут в САЩ преди няколко седмици”, коментира Карстен Менке, анализатор в Julius Baer Group Ltd.

„Ние все още вярваме, че рецесията в САЩ ще бъде избегната и че е малко вероятно бързото обръщане на монетарната (политика) в САЩ да се материализира”, казва той.

Към момента на подготвяне на материала цената на златото се движи на ниво от 2 024.75 долара за тройунция.

Биткойн записа най-доброто тримесечие от 2 г. насам, изпревари златото, Етериум и Nasdaq

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички