Биткойн записа най-доброто тримесечие от 2 г. насам, изпревари златото, Етериум и Nasdaq


Биткойн записа най-доброто тримесечие от 2 г. насам, изпревари златото, Етериум и Nasdaq
Снимка: iStock

2288

Биткойн стартира настоящата 2023 година ударно, възстановявайки част от загубите, отчетени порез миналата година.

Водещата криптовалута по размер на пазарната капитализация добави близо 72% към цената си от началото на годината до около 28 500 долара за брой. Това е най-високият тримесечен ръст в цената на виртуалната валута от 2 години насам, сочат данните на CoinDesk. Поскъпването на биткойн доведе до увеличение на общата капитализация на криптовалутата до 542 млрд. долара.

Само преди три месеца, някои експерти прогнозираха, че биткойн може да се срине до дъно от 12 000 долара през първото тримесечие на тази година, след като стойността на виртуалната валута отстъпи с цели 76% спрямо нивото от ноември 2021 година.

Кризата в банковия сектор изстреля цената на биткойна до 9-месечен връх

Поскъпването на биткойн е по-високо от това при конкурентната криптовалута етер, част от блокчейн технологиятята Етериум (Ethereum), която се движи с темп на поскъпване от 50% за тримесечието. Етер е виртуалната валута с втора най-голяма пазарна капитализация. На фона на това, златото е добавило към цената си малко над 7% за периода, а щатският борсов технологичен индекс Nasdaq е нараснал с 15%.

Голяма част от възстановяването бе подхранено от спекулациите, че централните банки, водени от Федералния резерв на САЩ, ще преустановят политиката си агресивно повишаване на лихвените проценти в отговор на сигналите за евентуална рецесия.

Очакванията, че Фед ще смекчи затягането на паричната политика се появиха в началото на този месец след като три банки в САЩ се сринаха, а централната банка стартира програми за спешно финансиране с цел успокояване на паниката в банковия сектор.

Балансът на централната банка наскоро се увеличи с 300 млрд. долара, след месеци на количествено затягане. Фючърсите върху фондовете на Фед издават сигнали, че инвеститорите тълкуват действията на централната банка като старт на цикъл на облекчаване, очаквайки през юни намаление на темпа на затягане с 25 базисни пункта.

Цената на биткойн падна под 20 000 долара за първи път от януари насам

„Всичко е свързано с очакванията за нови облекчаващи мерки от страна на централните банки, особено на Фед”, коментира пред CoinDesk Мартин Лейнуебър, стратег дигитални активи в MarketVector Indexes.

„Сред всички рискови активи, боткойн се откроява като най-чувствителен към промени в ликвидността”, добавя той.

Сливането на Ethereum премина успешно, свали потреблението на ток с над 99%

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички