Кризата в банковия сектор изстреля цената на биткойна до 9-месечен връх


Кризата в банковия сектор изстреля цената на биткойна до 9-месечен връх
Снимка: iStock

3102

Проблемите в банковия сектор, по-високата инфлация и подновените надежди за смекчаване на паричната политика на Федералния резерв изстреляха цената на биткойна до невиждани нива – 9-месечен връх, обяви Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация мина прага от 28 000 долара през уикенда за първи път от юни 2022 г. Минути след 13:00 ч. българско време токенът се търгува за 28 208 долара, или поскъпване 4,2% за денонощието, сочат данни на CoinDesk.

Етерът, на свой ред, прибавя 0,5% към цената си до 1785 долара. Към 10:00 ч. бълг. време рипълът поскъпваше с 1,3%, но малко след 13:00 ч. поевтинява с 2% до 0,38 долара, карданото поскъпва с 1,2%, а соланата – с 8,4%.

От началото на годината цената на биткойна е нараснала със 70%. И другите водещи монети се представят добре – етерът прибавя около 17% от началото на миналата седмица.

Биткойнът остана стабилен по време на високата несигурност миналата седмица. Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа бе силно волатилна, а индексът Cboe Volatility, т.нар. измерител на страха, скочи до над 30 пункта. Биткойнът обаче остана спокоен и продължи изкачването си нагоре.

„Биткойнът корелира с условията за ликвидност и реалните лихви. Реалните лихви намаляха, условията за ликвидност се увеличават и изглежда сякаш навлизаме в нов режим“, заяви Илан Солот, съръководител на звеното за дигитални активи на Marex.

Широкият пазар пострада миналата седмица след фалита на няколко американски кредитора и новите притеснения за състоянието на швейцарската банка Credit Suisse, преди новината, че ще бъде купена от конкурента UBS. В хода на събитията някои инвеститори призоваха Федералния резерв да паузира цикъла си на лихвени повишения. Но икономически данни показаха, че основният индекс на потребителските цени е напреднал повече от очакваното – знак, че битката с инфлацията не е приключила. Засега не е ясно как централната банка ще отговори на противоречиви сигнали на заседанието на ръководството си тази седмица.

Несигурността притесни много участници на пазарите, но не и тези с биткойн, които виждат в лицето на криптовалутата убежище от инфлацията.

На фондовия пазар в петък широкият индекс S&P 500 изтри 1,1%. Ако биткойнът беше продължил да се търгува както през по-голямата част от 2022 г., цената му също щеше да падне. Корелацията с измерителя обаче този месец изчезна. „В този случай определено виждаме хората да поглеждат към биткойна“, заяви Дейвид Мартин от брокера за дигитални активи FalconX.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на биткойн падна под 20 000 долара за първи път от януари насам

Биткойнът падна под 40 000 долара

Ethereum даде началото на нова епоха в крипто света

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички