Tова са държавите с най-големи златни резерви


Tова са държавите с най-големи златни резерви
Снимка: iStock

16915

САЩ притежават най-големия запас от златни резерви в света с много сериозна разлика. Правителството на САЩ има почти толкова резерви, колкото следващите 3 най-големи златодържащи страни взети заедно – Германия, Италия и Франция. Русия допълва топ 5, пише Investopedia.com.

МВФ има повече златни резерви от Италия, но по-малко от Германия. Турция отново е най-големият купувач на злато

Златото се е използвало като средство за размяна в продължение на хиляди години. През по-голямата част от XVII до XX век хартиените пари, емитирани от националните правителства, били деноминирани като злато. Международната търговия също се извършвала със злато. Затова държавите трябвало да имат златни запаси по икономически и по политически причини.

Нито едно съвременно правителство не изисква всичките му пари да са обезпечени със злато. Въпреки това правителствата още съхраняват огромни купчини кюлчета като защита срещу хиперинфлация или друга икономическа криза. Всяка година правителствата увеличават своите златни резерви, които се измерват в метрични тонове.

За бизнеса златото представлява стоков актив, използван в медицината, бижутата и електрониката. За много инвеститори и институционални, и непрофесионални, златото е гаранция срещу инфлация или рецесия.

1. САЩ: 8133,5 тона

По време на разгара на Бретън-Уудската система за международен обмен, когато САЩ предложиха да съхраняват и защитят златото на други страни в замяна на долари, беше обявено, че между 90% и 95% от всички световни златни резерви са в американски трезори. Десетилетия по-късно САЩ все още имат най-много злато, съставляващо над 75% от чуждестранните ѝ резерви.

2. Германия: 3359,1 тона

Германия държи своите златни резерви в Deutsche Bundesbank във Франкфурт на Майн, клона на Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк и Английската централна банка в Лондон.

3. Италия: 2451,8 тона

Кризата в еврозоната принуди някои да призоват правителството на Италия да продаде част от златните си резерви, за да набере средства, но такива планове в крайна сметка никога не се реализираха.

4. Франция: 2436,5 тона

Бившият президент на Франция Шарл дьо Гол беше от части отговорен за колапса на системата Бретън Уудс, когато започна всъщност да търгува долари срещу злато от резервите на Форт Нокс. Тогавашният президент Ричард Никсън, който знаеше, че фиксираният курс от 35 долара за златна унция е прекалено нисък, беше принуден да извади САЩ от златния стандарт, като сложи край на автоматичната конвертируемост на долара в злато.

5. Русия: 2301,6 тона

Русия изпревари Китай като пети по големина притежател на благородния метал още през 2018 година. Нарастването на златните запаси на Русия се разглежда като опит за диверсификация отвъд американските инвестиции. Русия продаде основно държавни облигации на САЩ, за да купи кюлчета. За първи път в историята: Златните резерви на Русия надминаха доларовите

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България увеличи златния си резерв

Русия притежава хиляди тонове злато. Но не може да ги продаде

Великобритания върна на Полша 100 тона злато

Сърбия си прибра тонове злато от Швейцария

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички