Сърбия откри злато за няколко милиарда близо до границата с България


Сърбия откри злато за няколко милиарда близо до границата с България
Снимка: iStock

76045

Сърбия има сериозни залежи от полезни изкопаеми, като дори без да се брои новото златно находище край Жагубица, те се оценяват на близо 200 милиарда долара.

"Всички компании, които извършват проучвания, след като потвърдят резервите, докладват тези данни на института и той има истинска представа за това, което е налично в това поле", посочва директорът на Геологическия институт на Сърбия Драгоман Рабренович.

Той каза, че чакат резултати от последните проучвания в района на градчето Жагубица, но според предварителните резултати там има два-три обекта. "По груби сметки говорим за 3 до 4 милиарда долара само за златото", казва Рабренович. Той припомни, че в този момент таксата за добив е била 5%. Златно находище на българската граница - сред най-големите в света?

"При грубо изчисление, когато става въпрос за добив на злато в Бор, годишната такса трябва да бъде 200 милиона долара, 40% от тях отиват за местното самоуправление, 60% за държавата", обяснява експертът, цитиран от сръбски медии.

Според сръбските власти концентрацията на чисто злато в жилата е 93%, а запасите му са значителни. Жагубица се намира в Източна Сърбия, на около 130 км от Видин и на 95 км от границата с България при Връшка чука.

Новите златни находища са открити в рамките на проекта "Тимок" от базираната в Канада фирма "Дънди Прешъс Металс", която развива златни находища и у нас. "Дънди Прешъс Металс" добива повече злато у нас

По отношение на екологичните последици от изкопаването на злато Рабренович каза, че геоложките проучвания са безопасни като цяло, докато добивът и експлоатацията зависят от вида на минералния ресурс, но добави, че "над 90% от този процес е безопасен".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Минен гигант инвестира 2 млрд. евро в добив на литий в Сърбия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички