Цената на златото може да счупи всички рекорди, достигайки до 2 500 долара, смятат анализатори


Цената на златото може да счупи всички рекорди, достигайки до 2 500 долара, смятат анализатори
Снимка: iStock

4712

Цената на златото може да достигне исторически върхове през 2024 година на фона на повишаването на лихвените проценти и страховете от рецесия, които подхранват ролята на благородния метал като актив убежище.

Най-високата цена на златото бе отчетена в началото на месец август 2020 година когато активът достигна 2 072.5 долара, по данни на Refinitiv. Според анализатори цената на златото може не само да достигне това ниво, но и да го премине, пише CNBC.

„Виждам златото да се движи над 2 100 долара в края на 2023 година, началото на 2024 година като ниво на търговия”, казва управляващият директор и глобален ръководител стокови стратегии в TD Securities Барт Мелек, обосновавайки своя оптимизъм с потенциално спиране на цикъла за затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ.

„Аз съм положителен относно златото, тъй като вярвам, че Федералният резерв ще промени политиката си от сегашния си ограничителен режим. Вярвам, че това ще се случи преди да бъде достигната целта за инфлация от 2%.”, казва той.

Към момента на подготвяне на материала златото се търгува на цена от 1 917.48 долара за тройунция.

Фед започна да повишава лихвените проценти през март 2022 година, след като инфлацията се ускори до най-високото си ниво от 40 години. За по-малко от две години, Фед повиши разходите за финансиране до между 5.25% и 5.5%.

Златото се представя по-добре от повечето основни класове активи през последните 12 месеца, пише Мелек в доклад. Според него това се дължи на характеристиката на златото да издържа на покачващи се лихвени проценти и неговата стойност като залог срещу инфлацията.

Страхове от рецесия

Някои анализатори смятат, че златото ще поскъпне дори още повече, прогнозирайки цена от 2 500 долара до края на следващата година – това би било над 26% по-висока цена спрямо настоящите нива.

„Моята цел е 2 500 долара до края на 2024 година… Голяма част от това е свързано с факта, че рецесионните сили може да застъпят в началото на тази година и да набират сила през 2024 г.”, казва Дейвид Нойхаузер, основател на Livermore Partners. „2024 година е когато виждам златото да пробие и да достигне нови върхове и отвъд.”

Нойхаузер очаква стагфлацията да продължи в световната икономика през следващите няколко години докато инфлацията падне до между 3% и 5%.

Как цената на златото се е променяла през годините?

Някои анализатори прогнозират, че цената на златото ще расте с бързи темпове през тази и следващата година;

Снимка: iStock

Златото се представя добре в период на икономическа несигурност като рецесии и стагфлация поради своя статут на надежден актив, който съхранява стойност, поради което често бива използва за хеджиране срещу инфлацията.

„Доста уверен съм, че в рамките на няколко години ще видим злато за 2 500 долара”, казва изпълнителният директор на Wheaton Precious Metals Ранди Смолууд.

„Всякакъв вид рецесионно движение би било позитивно за златото”, казва той, добавяйки, че вижда слабости в икономиките на Китай и САЩ.

Банката UOB също прогнозира, че цената на златото ще достигне до нов рекорд, но само до средата на 2024 година.

„Ключов двигател в нашата положителна перспектива за златото е очакваният пик в цикъла на повишаване на лихвените проценти на Фед, както и предстоящото достигане на пика на силата на щатския долар”, посочва Хенг Коон Хоу, ръководител пазарни стратегии, глобална икономика и пазарни проучвания в банката.

Златото би следвало да се търгува на по-висока цена когато спре покачването на лихвените проценти и щатския долар започне да се отслабва, обяснява той.

Според него, златото ще се търгува на цена от 2 100 за тройунция до второто тримесечие на 2024 година.

Цената на златото изгледа има обратнопропорционална връзка с лихвените проценти. Когато лихвите растат, търсенето на злато намалява тъй като алтернативни инвестиции, като облигациите, стават по-привлекателни, защото обещават по-добра доходност.

Годишната инфлация в САЩ намаля до най-ниското си ниво от над 2 години през юни, добавяйки едва 0.2% на месечна база. През юли Федералният резерв одобри дългоочакваното увеличение на лихвените проценти, което изведе базовите разходи по заеми до най-високите им стойности от повече от 22 години.

По-високо потребителско търсене

Поръчките на злато от страна на централните банки са „постоянно силни”, редом до потребителското търсене на благородния метал, отбелязва Хенг.

„Наблюдаваме също и връщане на търсенето на физически златни бижута от Китай и Индия, тъй като и двете икономики се стабилизират и харчовете в търговията на дребно се завръщат”, казва той.

Търсенето на злато на дребно в Китай е стабилно през 2023 година дори и потреблението на други стоки да остава слабо, посочват от Citi в доклад за месец юли.

Търсенето на златни бижута в Китай през първото тримесечие достигна близо 200 тона, което е най-силното представяне пт 2015 година насам, става ясно от доклада на банката.

Citi прогнозират, че търсенето на бижута в Китай ще надхвърли 700 тона през тази година, което би представлявало ръст от 22% на годишна база.

Ранди Смолууд от Wheaton Precious Metals посочва, че наблюдава увеличение в потребителското търсене. „Независимо дали са бижута, независимо дали са кюлчета, несзависимо дали са монети. Ние наблюдаваме покачва”, казва той.

Търсенето на физическо злато в някои региони се завърна, а търсенето на злато от страна на централните банки остава силно, казва Ники Шийлдс, ръководител стратегии относно ценните метали в MKS PAMP.

Централните банки на развиващите се пазари продължават с дедоларазицията и използват златото като алтернатива в случай на всякакви допълнителни западни санкции.”, казва тя.

Смята се, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) се опитват да намалят зависимостта си от щатския долар чрез нова валута, подкрепена със злато.

Все повече държави връщат златните си резерви на собствена територия 

Търсенето на злато по света намалява през първото тримесечие на тази година

Цената на златото достигна 13-месечен връх, докосва исторически рекорд

2023 година ще бъде рекордна за цената на златото

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички