Как цената на златото се е променяла през годините?


Как цената на златото се е променяла през годините?
Снимка: limar24.bg

14978

Цената на златото е една от най-обсъжданите теми във финансовия свят. То е една от най-търсените стоки на пазара и стойността му е претърпяла значителни колебания през годините. Докато инвеститорите се опитват да разчетат бъдещето на златото, е важно да се разбере как се е променяла цената на златото с течение на времето и кои фактори са оказвали влияние върху стойността му. Тук ще разгледаме историята на цените на златото и ще разгледаме различните фактори, които са повлияли на цената му.

Златото винаги е било желан актив и не е изненадващо, че цената му се е променяла през годините като на влакче в увеселителен парк. Цените на златото са били свидетели на много възходи и падения, но ако погледнете дългосрочните му резултати, ще разберете, че то е един от най-добре представящите се активи.

Първоначално златото се е използвало като валута и стойността му се е измервала с теглото му - цена на грам злато. С течение на годините обаче стойността на златото се определя от динамиката на търсенето и предлагането му.

През XVIII в. цените на златото са доста стабилни и се търгуват за около 20 долара за тройунция. Към средата на XIX в. цените на златото започват да се покачват и през 1848 г. цената на златото достига 20,67 долара за тройунция. Въпреки това цените на златото не остават стабилни и скоро след това спадат.

След това в началото на 1900 г. цената на златото бележи стабилен ръст и от 20 долара за тройунция достига почти 35 долара за тройунция. Това се дължеше на усилията на Федералния резерв, който помогна да се спаси икономиката на САЩ от дефлация. След това цената на златото рязко се покачва по време на Втората световна война, когато е фиксирана на 35 долара за унция, а през 1944 г. - на 44,84 долара.

След войната цената на златото отново започва да намалява и през 1971 г. достига най-ниската си стойност за всички времена - 35,85 долара за тройунция. След това, от 1975 г., цената на златото отново започва да се повишава и през 1980 г. цената на унция злато достига рекордно високата стойност от 850 USD.

Оттогава насам цената на златото непрекъснато се увеличава, с изключение на няколко премеждия. През 2011 г. цените на златото достигнаха още един рекорден връх от 1900 долара за тройунция. След това през 2015 г. цената на златото се понижи, но след това се възстанови и в момента се търгува на нива около 1800 USD за тройунция.

Следователно цената на златото е преживяла много възходи и падения през годините, но ако погледнете дългосрочните резултати на златото, то е един от най-добре представящите се активи.

Златото като добра инвестиция

На първо място, златото е осезаем актив. За разлика от акциите и облигациите, златото има физическо присъствие и може да се държи директно в собственото ви притежание. Това прави златото чудесен избор за тези, които търсят по-сигурна форма на инвестиция.

На второ място, златото има история, в която се е представяло по-добре от други активи. Историята е показала, че златото има тенденция да запазва стойността си по-добре от други активи, като акции и облигации. Това го прави чудесна възможност за тези, които искат да диверсифицират портфейла си и да защитят богатството си в дългосрочен план.

Трето, златото е средство за предпазване от инфлация. С увеличаването на разходите за живот стойността на златото също има тенденция да се увеличава. Това прави инвестирането в злато чудесен начин да се предпазите от последиците от инфлацията и да запазите стойността на парите си.

И накрая, златото е чудесен начин да диверсифицирате портфейла си. Инвестирането в злато може да ви помогне да разпределите риска в портфейла си и да намалите волатилността, свързана с други активи.

Като цяло златото е една от най-популярните инвестиции и има дълга история на сигурно убежище по време на икономическа несигурност. То е и чудесен начин да диверсифицирате портфейла си, да се предпазите от инфлация и да запазите богатството си в дългосрочен план. Поради тези причини златото е чудесен вариант за тези, които искат да инвестират в дългосрочен и сигурен актив. Използвайте сигурния доставчик Лимар и инвестирайте в бъдеще.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички