Все повече държави връщат златните си резерви на собствена територия


Все повече държави връщат златните си резерви на собствена територия
Снимка: iStock

3109

Все повече държави преместват златните си резерви на собствена територия с цел защита от санкции, подобни на тези, които западните страни наложиха на Русия, сочи проучване на Invesco сред централни банки и суверенни фондове.

Турболенциите на финансовите пазари през миналата година, които предизвикаха загуби за мениджърите на държавни средства, доведоха до „фундаментално” преосмисляне на техните стратегии. Така, понастоящем институциите вярват, че по-високата инфлация и геополитическото напрежение няма да отшумят скоро.

Над 85% от 85 суверенни фонда и 57 централни банки, които са част от годишното проучване Invesco Global Sovereign Asset Management Study, смятат, че инфлацията ще бъде по-висока през идното десетилетие спрямо нивото ѝ през отминалия десетгодишен период, предава Reuters.

Златото и облигациите на развиващите се страни се разглеждат като добри залози в тази обстановка, но замразяването през миналата година на близо половината от възлизащите на 640 млрд. долара златни и валутни резерви на Русия от страна на Запада в отговор на инвазията в Украйна, също изглежда е стартирало промяна в тенденциите.

Проучването показва, че „значителен дял” от централните банки са загрижени от създадения прецедент. Близо 60% от анкетираните смятат, че това е направило златото по-атрактивно, докато 68% посочват, че държат резервите си у дома, спрямо дял от 50% през 2020 година.

Една от централните банки, цитирана без да бъде конкретно назовавана, заявява: „Държахме го (златото) в Лондон… но сега го трансферирахме обратно в нашата страна, за да го държим като актив убежище и да го пазим в безопасност.”

Tова са държавите с най-големи златни резерви

Род Рингроу, директор официални институции в Invesco, който е надзиравал проучването, посочва, че това е широкоразпространено мнение.

„„Ако това е моето злато, тогава го искам в моята страна” бе мантрата, която наблюдавахме през последната година и нещо”, казва той.

Диверсификация

Геополитическите притеснения в комбинация с възможностите на развиващите се пазари, също окуражават някои централни банки да диверсифицират резервите си, намалявайки зависимостта си от щатския долар.

Нарастващ дял от 7% смята, че щатският дълг има отрицателно въздействие върху долара, въпреки че повечето не виждат алтернатива на долара като световна резервна валута. Тези, които виждат китайския юан като потенциален конкурент, намаляват до 18% спрямо дял от 29% през миналата година.

Близо 80% от 142-те анкетирани институции виждат геополитическите напрежения като най-големия риск през следващото десетилетие, докато 83% посочват инфлацията като притеснения за следващите 12 месеца.

Инфраструктурата понастоящем се разглежда като най-атрактивния клас активи, особено тези проекти, които включват производство на възобновяема енергия.

Притесненията относно Китай означават, че Индия остава една от най-атрактивните страни за инвестиции за втора поредна година, докато тенденция да се строят мощности в близост до пазара, на който се реализира продукцията, увеличава привлекателността на страни като Мексико, Индонезия и Бразилия.

Освен Китай, Великобритания и Италия се разглеждат като по-малко атрактивни, а на фона на повишените лихви, тенденцията за работа от вкъщи и онлайн пазаруването, собствеността сега се смята за частния актив с най-ниска атрактивност.

По думите на Рингроу, суверенните фондове, които са се представили по-добре през миналата година, са тези които са разпознали риска от инфлираните цени на активите и са били готови да направят значителни промени в портфолиото си.

Ситуацията ще остане същата и в бъдеще.

„Фондовете и централните банки сега се опитват да се справят с по-високата инфлация”, казва той, добавяйки, че се наблюдава голяма промяна в начина на мислене.

Търсенето на злато по света намалява през първото тримесечие на тази година

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

Долар, евро или китайски юан? Какво е бъдещето на валутните резерви по света

Украинските валутни резерви достигнаха рекордните 39 млрд. долара

За първи път в историята: Златните резерви на Русия надминаха доларовите

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички