Долар, евро или китайски юан? Какво е бъдещето на валутните резерви по света


Долар, евро или китайски юан? Какво е бъдещето на валутните резерви по света
Снимка: iStock

4846

Докато Китай агресивно се опитва да пропука господстващото положение на долара чрез своята национална валута юан, централни банки по света всъщност поглеждат към еврото като предпочитан резервен актив в краткосрочен план. Това сочи проучване на базираният в Лондон мозъчен тръст Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF). 

Според проучването, нетно 14% от централните банки планират да увеличат наличностите си в евро през следващите две години, тъй като то е с най-високо ниво на търсене сред валутите.

Това бележи голяма промяна в сравнение с 2021 г. и 2022 г., когато нямаше нетно нарастване на търсенето на еврото.

"Изглежда, че повишаването на лихвените проценти в Европа прави активите с фиксиран доход там по-привлекателни", се казва в доклада на OMFIF, цитиран от businessinsider.com.

Същевременно нетнo 10% от централните банки очакват да увеличат притежаваните юани през следващите две години, а нетно 6% планират да увеличат резервите си в долари.

В дългосрочен план обаче перспективите изглеждат различни.

Водени от латиноамериканските и европейските централни банки, нетно 6% от централните банки планират да намалят доларовите си запаси през следващите 10 години.

OMFIF прогнозира, че делъта на валутните резерви в долари по света ще намалее от 58% до 54% през това десетилетие, като все пак доларът ще остане доминиращата резервна валута.

Също така през следващите 10 години нетно 9% от централните банки посочват планове за увеличаване на резервните активи в евро, което предполага, че валутата може да играе ключова роля в бъдещата диверсификация, отбелязват от OMFIF.

Идва ли краят на щатския долар като световна резервна валута?

А над 30% от централните банки на нетна база очакват да увеличат експозицията си към юана през този период, като според оценките на OMFIF делът на китайската валута в световните резерви ще нарасне от 3% на 6% до 2033 година. 

"Близо 40% от централните банки планират да увеличат притежаваните от тях юани през следващите 10 години – има по-голямо търсене, отколкото за която и да е друга валута", се казва в доклада.

"Респондентите посочват диверсификацията и нарастващата роля на Китай в световната икономика като основен мотив за инвестиране в юани. Увеличаването на юана в резервите е вероятно, но то ще бъде постепенно."

Източник: businessinsider.com

Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?

Валутния резерв на Русия вече ще бъде в юани

Има ли алтернатива доларът като световна валута?

Юанът изпревари долара за първи път в трансграничните разплащания на Китай

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички