Биопроизводителите ще получат близо 70 млн. лв. през юни

Биопроизводителите ще получат близо 70 млн. лв. през юни
Източник: Pixabay

Имахме много ползотворна среща в понеделник в 14.00 с биопроизводителите. Това каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов който посети фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от Натура 2000, предаде „Фокус“.

„Очакваме регистърът да бъде готов и по електронен път всички контролиращи лица да въвеждат информацията за всеки един от над 8000 биопроизводители, така че да имаме надеждна онлайн информация, а не да събираме по екстензивен път, което ни бави плащанията. Очакваме юни-юли този регистър да бъде готов. Поели сме ангажимент и имаме близо 60-70 млн. лв. плащания за биологични производители“, заяви Порожанов. По думите му в седмицата между 3 и 8 юни те ще бъдат поетапно разплатени, както и агроекологията, която стои.

„Не можем да забраним да се продава един или друг продукт. Наименованието, което един или друг производител е избрал за своя продукт, няма как да се администрира на национално ниво. Опитваме се да промотираме българския продукт като цяло. В момента сме привилегировани от това, че идва реколтата. Лошият пример дойде със свръхреколтата в розите, сега очакваме много хубава с черешите. Надявам се празникът на черешата да мине под друго мото, не с „Дайте ни помощ“, допълни той.

„В края на краищата това не е розов свят, в който обран на деня трябва да бъде обработен на деня. Темата с българското производство смятам, че лека-полека си настъпва. Важно е да направим и кампании, защото самото мислене на българските потребители, както например в една Словения, ще си купят накрая нещо вносно от България или някъде другаде. Те са националисти хората. Трябва да бъдем малко по-активни, включително и медиите“, каза още Румен Порожанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.