До 10 дни пускат още две противоградни ракетни площадки

До 10 дни пускат още две противоградни ракетни площадки
Източник: БГНЕС

До 10 дни ще бъдат пуснати в експлоатация още две противоградови ракетни площадки, едната от които в Хасковско. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща с тютюнопроизводители в село Пристое, предаде „Фокус“.

„Три района снощи бяха поразени от градушка. За съжаление, прогнозите за времето в близката седмица са подобни“, заяви Танева. Тя посочи, че от тези три района два са без покритие за противоградова защита от изпълнителната агенция за борба с градушките и пораженията там са значителни. „Един от районите е покрит и там пораженията са значително по-малки. Защото противоградовата защита намалява силата на въздействието и градушката става с по-малки зърна“, каза още тя.

Танева посочи, че в този случай държавата има помощ за пропаднали на 100% площи.

„Веднага трябва да се уведомят областните и общинските дирекции по земеделие. Още снощи съответните общински служби по земеделие са в тези райони – в Карловско, в Новозагорско и в Свищовско. В момента се обследват площите и чакаме земеделските производители по тяхна преценка да подадат заявление за обезщетение от държавата“, обясни тя.

„Държавата продължава макар и може би с нежеланите темпове като бързина да доизгражда нови ракетни площадки. Надявам се до 10 дни две площадки – едната от които в Хасковско, да могат да бъдат открити и вкарани в експлоатация“, подчерта Танева.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.