Голяма част от вносното мляко у нас е с лошо качество

Голяма част от вносното мляко у нас е с лошо качество

40% от млякото, което се внася у нас, е с лошо качество. Това заяви след заседанието на ресорната парламентарна комисия земеделският министър Румен Порожанов.

По думите му то не е за изхвърляне и може да се вложи за направата на млечни продукти с дълъг срок на зреене. „В тази връзка съм препоръчал на организациите на бранша да си направят отраслов стандарт който доброволно да спазват“, каза той.

Според него това е един от начините да се намалят доставките от чужбина на мляко с ниско качество. На въпрос от кои страни внасяме основно мляко той посочи Унгария и Румъния и припомни случаят с хванатата по Великден партида от Гърция. От южната ни съседка обаче импортът на мляко бил малък, предаде "Монитор".

Земеделският министър съобщи още, че в понеделник ще бъдат обявени всички резултати от направената проверка на вносни храни за двоен стандарт. Преди 5 дни той информира, че междинните резултати от проверката на 60 храни от западни производители, които се предлагат както у нас, така и в останалите страни от ЕС, са показали, че вносното детско пюре и италианските макарони у нас се продават на двойно по-високи цени, отколкото в магазините в Западна Европа. По думите му данните сочат още, че по-скъпо се продават около 40% от изследваните храни за двоен стандарт в България спрямо страните, откъдето са внесени.

На въпрос за съдържанието на хидрогенизирани немлечни мазнини в млечните продукти Порожанов припомни, че използването им не е забранено, но е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани.

По време на заседанието на комисията земеделският министър каза, че Българската агенция по безопасност на храните е спряла разрешенията за използване на пестицидите от групата на неоникотиноидите и това ще е от полза за пчеларите.

Според него най-вероятно част от земеделските производители ще са недоволни, но въпросният химикал с години остава в почвата и се натрупва и в цветовете на растенията, от където се поразяват и пчелите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.